TehnikaTesti

Xiaomi Smart Air Purifier 4: Učinkovito čiščenja zraka v elegantnem paketu

Kot del nove prodajne linije pametnih naprav, je Xiaomi predstavil novo generacijo čistilca zraka – Smart Air Purifier 4.

Gre za odlično napravo za prebivalce v strnjenih urbanih naseljih z veliko onesnaženja. Z novim modelom so vpeljali elegantno oblikovanje, velik in zmogljiv filter ter nenazadnje konkurenčno postavljeno ceno.

Vsem, ki se pripravljate na nevšečnosti spomladanskih alergij, stopite z menoj in se prepričajte o morda najbolj uporabni napravi za čiščenje zraka v prostoru, ki bo brez dvoma poskrbela za boljše počutje ter lagoden spanec. Sicer je test Xiaomijevega Smart Air Purifier 4 potekal nekoliko krajše obdobje (dan in noč), a sem vesten uporabnik (in zagovornik) čistilcev zraka. Tudi v uredništvu uporabljamo tretjo generacijo zato nam je bila primerjava izredno zanimiva.

Najprej poglejmo, komu bodo takšni čistilci zraka najbolj po godu, čeprav so priporočljivi za prav vsakega uporabnika. Med največjimi razlogi za uporabo Xiaomijevega čistilca so:

– Neprijetne vonjave v stanovanju ali dim od kajenja.
– Različne alergije na prah, cvetni prah ali plesen.
– Kdor išče kompaktno napravo, z enostavno uporabo in čiščenjem.
– Kdor si želi v svojem domu ustvariti ekosistem pametnih naprav.

Filter z aktivnim ogljem – srce čistilca zraka.

Prav tako bi že na začetku izpostavil poglavitne prednosti Xiaomi Smart Air Purifier 4, med katere spadajo kompaktne mere z minimalnim prostorskim odtisom, kar omogoča umestitev v skoraj vsako sobo hiše ali stanovanja, enostavna uporaba tako ob povezavi s pametnim telefonom, kot brez. Nadalje so tu še nevpadljivo elegantno oblikovanje, velik zmogljiv filter, katerega je realno potrebno zamenjati enkrat letno in izredno tiho delovanje v nočnem načinu ali ob višji kakovosti zraka v prostoru.

Praktično edina slabost je pomanjkanje PM10 senzorja za zaznavanje večje koncentracije trdnih delcev, ki posledično poveča hitrost delovanja ventilacije, kar je idealno za prebivalce v močno onesnaženih okoljih, a takšen sistem je del opreme pri dražji različici z dodatkom oznake Pro. Vsekakor naj vas to ne odvrne od razmisleka o nakupu Smart Air Purifer 4, saj se odlično kosa z delci, ki vsakodnevno pestijo kakovost zraka, le ob večji dovzetnosti za alergije na cvetni prah, priporočam dodatno doplačilo za zmogljivejši model.

Zaradi priročnega pakiranja z vsemi informacijami, boste že pred nakupom bolje spoznali napravo.

Pakiranje:
Xioami Smart Air Purifier 4 je ob nakupu spravljen v zaščitni kartonasti škatli, oblečeni v kakovostno poslikavo s številnimi podanimi informacijami o samem produktu, znotraj pa je vse močno zaščiteno s stiroporjem in plastičnim ovojem. Ob odprtju paketa vas bosta pričakala navodila za uporabo in kabel za priklop naprave.

Odpiranje vrat filtra je enostavno, saj jih držijo magneti, filter pa odstranimo s pomočjo kratkega traku.

Inštalacija:
Začetek uporabe novega čistilca zraka je izredno preprost, saj je vse v celoti pripravljeno za takojšnje delovanje, brez večjih posebnosti. Potrebno je le odstranit zaščitno embalažo, odstraniti plastični ovoj na filtru (ta se že nahaja v notranjosti čistilca, za magnetnimi vratci) in ga priklopiti na elektriko. Na sprednjem delu bomo našli manjši okrogel OLED zaslon na dotik, kjer se izpisujejo potrebni podatki in dva gumba za upravljanje delovanja. S tistim na levi strani čistilec vklapljamo ali izklapljamo, z desnim pa prilagajamo hitrost delovanja ventilacije.

OLED zaslon na dotik je odziven in zaradi dveh tipk omogoča enostavno nastavljanje tudi za manj vešče uporabnike tehnologije.

Kje prikazuje mali zaslon?
Na zaslonu se izpisujejo vrednosti koncentracije trdnih delcev PM 2.5 v enoti μg/m3 (mikrogramov na kubični meter), kar izmerijo laserski senzorji. Pod veliko izpisano številko se prikazujeta dve manjši vrednosti, in sicer temperatura okolice ter vlaga. Po potrebi se sicer izpisujejo tudi ostali simboli, ki opozarjajo na stanje povezave z omrežjem in program delovanja naprave. Pod vsem navedenim se nahaja barvni indikator kakovosti zraka, katerega barve pomenijo sledeče:

Zelena črtica – odlična kakovost zraka, število delcev 1-20 μg/m3
Rumena črtica – srednja kakovost zraka, število delcev 21-35 μg/m3
Oranžna črtica – slaba kakovost zraka, število delcev 35-55 μg/m3
Rdeča črtica – izredno slaba kakovost zraka, število delcev večje od 55 μg/m3

Filtru lahko življenjsko dobo, ob večji prisotnosti las ali dlak hišnih ljubljenčkov, podaljšate z enostavnim sesanjem umazanije.

Filter in čiščenje:
Filter, ali osrednja točka čistilca zraka, je sestavljen iz treh filtrirnih plasti. Zunanja plast skrbi za zaustavitev večjih delcev, kot so dlake hišnih ljubljenčkov, lasje in prah. Druga plast s površino 22.000 cm2 prečiščuje manjše delce, medtem ko tretja ali notranja plast iz aktivnega ogljika skrbi za učinkovito odstranjevanje neprijetnih vonjav. Xiaomi pri Smart Air Purifier 4 obljublja kar 99,97-odstotno očiščenje 0,3 μm (mikron) delcev. Ko je filter izrabljen, bo naprava to javila, tudi preko mobilne aplikacije, nato ga odstranimo s potegom krajšega najlonskega traku in ga nadomestimo s svežim.

Ventilator:
Drugi pomemben del čistilca zraka pa je brez dvoma ventilator, pri Xiaomiju nameščen na vrhu naprave, za mrežasto zaščito, katerega lahko ob potrebi dosežemo z odstranitvijo mreže s pomočjo izvijača. Naprava umazan zrak absorbira s stranskih mrež, ga nato prečisti skozi filter in neoporečnega vrne nazaj v prostor skozi zgornjo odprtino. Air Purifier 4 je zmožen efektivno delovati v sobi prostornine od 28 do 48 kvadratnih metrov, tako lahko v najmočnejšem programu v eni minuti doprinese 6.660 litrov očiščenega zraka in tako v samo desetih minutah osveži sobo velikosti 20 m2. Vrhunski novinec se pohvali z izredno tihimi delovanjem, ki je uradno odmerjeno pri 32,1 decibelih v nočnem načinu in največ 64 decibelov v samodejnem programu.

S pomočjo aplikacije Xiaomi Home je enostavno spremljati kvaliteto zraka, prilagajati različne parametre, hitrost delovanja, urnik aktivacije in še veliko drugega.

Povezljivost:
Za delovanje Smart Air Purifier 4 dejansko ne potrebuje nobene povezave s pametno napravo ali internetnim omrežjem, je pa za boljšo uporabniško izkušnjo ali lažje poigravanje, priporočljiva povezava s Xiaomi Home aplikacijo. Kot uporabniku številnih Xiaomi naprav, od samega mobilnika dalje, lahko pohvalim delovanje preko aplikacije, saj se na njej lepo izpisujejo vsi potrebni podatki, obenem je mogoče upravljanje delovanja naprave – vklapljanje, izklapljanje, prilagajanje moči delovanja in spremljanje življenjske dobe filtra. Aplikacija je na voljo tako uporabnikom naprav z Androidnim ali iOS operacijskim sistemom.

Za tem pokrovčkom se skrivajo pomembni laserski senzorji, z zgornjim gumbom pa ročno nastavljamo svetlost sprednjega zaslona.

Ali je Xiaomi Smart Air Purifier 4 primeren zame?
Po večmesečni (24/7) uporabi njihovega čistilca zraka, seveda prejšnje tretje generacije, lahko brez pomisleka potrdimo, da je uporaba takšne naprave v bivalnem prostoru več kot modra izbira. Tudi če se ne soočate s težavami alergij ali ne posegate po tobačnih izdelkih, vam bo telo hvaležno za vdihavanje čistejšega zraka. Vaše počutje, čeprav se na prvi pogled morda zdi kot nekaj rahlo za nos privlečenega, bo izboljšano, počutili se boste bolj energične, obenem bo prijetnejši spanec – malo tudi zaradi uspavajočega belega šuma (white noise), ki ga povzroča ventilator.

Res pa je, da je potrebno tako kot pri ostalih napravah, dodobra premisliti katera naprava bo najbolj ustrezna glede na potrebe, želje in seveda dimenzije prostora kamor ga boste umestili.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button