AvtomobilizemNovice

Novi Volkswagen Tiguan: tretja generacija prodajne uspešnice

Tiguan je postal še bolj tehnološko napreden in učinkovit.

Volkswagen je predstavil težko pričakovano tretjo generacijo Tiguana, ki predstavlja pomemben mejnik v zgodovini tega izredno priljubljenega kompaktnega SUV-ja. Tiguan je Volkswagnova nesporna globalna uspešnica z več kot 7,6 milijona prodanih primerkov vse od prvega nastopa leta 2007. Najnovejša generacija tega popularnega SUV-ja naj bo v prodajne salone zapeljal v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Novi Tiguan temelji na platformi modularne prečne matrice (MQB evo), ki omogoča vključevanje inovativnih tehnologij in modernih funkcij. Ekonomija obsega te platforme Volkswagnu omogoča demokratizacijo najsodobnejšega razvoja, kot so prilagodljiv nadzor šasije DCC Pro in novi hibridni pogonski sklopi, ki ponujajo impresiven električni doseg okoli 100 kilometrov. Ena od izstopajočih značilnosti novega Tiguana je njegova večja učinkovitost, zahvaljujoč uvedbi novih hibridnih pogonskih sklopov. Ti hibridni modeli ne ponujajo le izboljšanega električnega dosega, temveč tudi hitrejše polnjenje z izmeničnim tokom in standardno polnjenje s hitrim enosmernim tokom. Tehnološko napredna notranjost SUV-ja se ponaša z digitalnim okoljem, ki temelji na modularnem informacijskem sistemu MIB4, ki zagotavlja visoko raven informacij in brezhibno integracijo digitalnih storitev ter aplikacij.

Tiguanova zunanja podoba je bila osvežena z enostavnimi linijami, novo LED osvetlitvijo in aerodinamičnim profilom. Sprednji del ima značilen videz nove generacija Volkswagnov, z zračnimi zavesami, ki optimizirajo pretok zraka okoli vozila. Posodobljena zasnova prispeva tudi k izboljšani aerodinamiki, saj zmanjšuje koeficient zračnega upora z 0,33 na 0,28 Cd. Kljub manjši 30-milimetrski rasti v dolžino, Tiguan ohranja enako višino, širino in medosno razdaljo kot predhodnik, vendar pa se je prostornina prtljažnika zaradi optimiziranega koriščenja prostora povečala za 37 litrov na velikodušnih 652 litrov.

V notranjosti Tiguan ponuja prenovljen kokpit obdan s kakovostnimi materiali in intuitivno postavitvijo. Digitalni okolje sestavljajo standardni 10,25-palčni merilniki, osrednji zaslon na dotik premera 12,9- ali 15- palcev, projicirni zaslon in večfunkcijsko stikalo za prilagajanje profilov. Novi glasovni asistent IDA poenostavlja nadzor različnih funkcij z ukazi naravnega jezika. Potniki v novem Tiguanu lahko uživajo v sedežih ergoActive Plus s štirismerno pnevmatsko nastavitvijo ledvenega dela in 10-komorno funkcijo masaže za sproščanje na dolgih poteh. Poleg tega so za odlično vidljivost v vseh razmerah na voljo matrični žarometi IQ. LIGHT HD.

Volkswagen Tiguan ponuja vrsto pogonskih sklopov, vključno z dizelskimi motorji (TDI), bencinskimi motorji, blago-hibridnimi in priključno-hibridnimi sistemi. Samodejni dvosklopčni menjalnik DSG je zdaj standarden po celotni paleti, nov izbirnik smeri vožnje ob volanu pa poenostavlja vožnjo. Ključ bo Volkswagnovega uspeha pri elektrifikaciji bosta seveda priključna hibrida, z novo večjo baterijo s kapaciteto 19,7 kWh, ki omogoča do 100 kilometrov vožnje v električnem načinu. Dvojec z oznako eHybrid sestavljajo 1,5-litrski turbobencinski motor, elektromotor s 113 KM in šeststopenjski samodejni menjalnik. Na voljo sta skupna sistemska moč 204 KM in 350 Nm navora ali 272 KM ter 400 Nm navora. Izčrpano baterijo bo mogoče polniti s hitrim priklopom z močjo 50 kW, ki bo v 25 minutah povrnil 80 odstotkov energije.

Blago-hibridno ponudbo bo zastopal 1,5-litrski bencinar eTSI z močjo 130 ali 150 KM, podprt z 48-voltnim električnim sistemom, kompaktno baterijo in jermenskim zaganjalnikom, kar omogoča jadranje motorja ter posledično zmanjšanje porabe. Kupci željni štirikolesnega pogona 4Motion bodo morali izbrati 2-litrski turbobencinski motor TSI, s stopnjama moči 204 KM ali 265 KM, prav tako je štirikolesno gnan 2-litrski dizel TDI s 193 KM, medtem ko je šibkejša izvedenka s 150 KM izključno na sprednji pogon.

Tiguan se ponaša z natančnim elektronskim krmiljenjem in opcijskim adaptivnim vzmetenjem DCC Pro z dvoventilskimi blažilniki izboljša udobje, medtem ko Vehicle Dynamics Manager optimizira elektronsko zaporo diferenciala za povečano stabilnost ter natančnejše krmiljenje. Varnost je velika vrlina novega Tiguana, ki je standardno opremljen s sistemi, kot so Side Assist, Front Assist, Lane Assist, kamera za vzvratno vožnjo in dinamični prikaz prometnih znakov. Opcijski sistemi vključujejo Park Assist Pro s parkiranjem na daljavo in asistenco za lažje manevriranje prikolice.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button