Site icon CarAndUser.com

REC Watches RNR Arkonik

Socialna omrežja več kot očitno vplivajo na svetovne trende. Kulturne in ekonomske. Če z objavo padeš v centrifugo algoritma, lahko z aktivacijo prikupnega rdečega srčka sprožiš nepričakovan preobrat.

Instagram je zagotovo delni ”krivec” za trenutno stanje na področju urarstva. Številni rdeči srčki umetno dvigujejo ceno prestižnih zapestnih ur, a bolj kot to me moti dejstvo, da pravzaprav algoritem le redko pokaže kaj drugega kot ”prežvečene” Nautiluse, Daytone, Oake in občasno še navrže kakšnega Richard Milleja.

Ne ustraši se umazanih del.

Uporabnik (bi zapisal sledilec, ampak algoritem le redko pokaže profile, katerim sledite?) kaj kmalu dobi suhoparen občutek. Praznina časomerov, ki se na ”sfriziranih” fotografijah postavljajo zgolj z astronomsko napihnjeno ceno, v ljubitelju vzbudi ravno nasprotno – znamke dobijo negativen zaznamek.

Zavoljo zapisanih stvari, sam vse manj visim na socialnih omrežjih. Zapleteni algoritmi poneumljajo uporabnika, saj mu servirajo vsebino glede na preteklo dejavnost. Seveda, da ne omenjam poplave sponzoriranih objav. A človek se spreminja. Prej, kot algoritem dojame. Spomnite se na to trditev, ko naslednjič v trgovini kupite stvar, ki ste jo ”googlali” zadnjih 14 dni.

Kdo si upa trditi, da je ta fotografija zajeta s telefonom?

Košček samosvojosti

Ob vsej trenutni svetovni noriji, si je dobro vzeti malce premora od številnih informacij, ki tako ali drugače vplivajo na posameznikov vsakdan. Čas za razmislek dobro dene, da se dokopamo do kakšnih novih spoznanj. Tako nekako so me moji konjički pripeljali na naslov podjetja REC Watches.

Strast do avtomobilov še nekoliko tli, a dovolj je urarska iskra, da vse skupaj zaneti. Avtomobilsko obarvane ure, ali to sploh obstaja? Spletni brskalnik je podal par zadetkov, a najbolj je izstopalo dansko podjetje, ki ure izdeluje na recimo temu trajnosten način. Na uredniških zapestjih smo že imeli njihovi ameriški avtomobilski ikoni, katerih test si lahko preberete tukaj, zdaj pa so fantje prestavili v višjo ”brzino” ter izdelali všečno uro iz kosov britanskega ljubitelja brezpotij.

Zadnja stran razkrije kup detajlov – podobo litega platišča, gravure poslikav šasije, priročno merilo na paščku …

Nikakor to ni ura iz delov ”sosedovega” Defenderja, ampak gre za omejeno izdajo 302 kosov, kolikor številčnic lahko izdelajo iz voznikovih vrat Akronik Defenderja. Podjetje Arkonik je bilo ustanovljeno leta 2016 in se ukvarja z restavriranjem ter nadgradnjo legendarnih Land Rover Defenderjev – pretežno delujejo na ameriškem tržišču.

Časomer RNR Arkonik je narejen iz delov pionirskega vozila letnik 1984, ki je bil nekakšen povod za sedanje podjetje Arkonik – vozilo se prepozna po Stratos modri barvi ter registrski oznaki UJO, ki je hkrati nadimek vozila. Vsi markantni elementi vozil so na svojevrsten način preneseni v celostno podobo ure.

Všečen kontrast oranžnega sekundnega kazalca na modri podlagi.

Ohišje je grajeno v sendvič stilu iz treh kovinskih delov ter v premer meri 40 mm, višino 12 mm, razdalja od ušesa do ušesa pa znaša 48,2 mm. Kvadratno ohišje z zaobljenimi robovi spominja na oblikovni element sprednje luči ikoničnega terenskega vozila. Na desni strani ohišja zaščita krone predstavlja masko Defenderja, medtem ko se na levi strani nahajajo vzdolžne črte z boka.

Za razliko od edicije Mustang P-51, ura RNR Akronik lepše sede na in okoli zapestja, kjer ustvari čudovito prezenco. Kljub temu, da dimenzije ohišja niso pretirane, nestandardna kvadratna oblika (prevladujejo okrogle ure) ustreže tudi večjim premerom zapestja. Ne glede na izbiro paščka je nošnja udobna. Na voljo so tri različice – moder ali črn pas iz kavčuka ter zeleni tekstilni pašček. Sistem za hitro menjavo je preprost in učinkovit, zato sem se ga pogosto posluževal. Konec koncev pašček precej spremeni podobo in hkrati tudi namembnost ure. Črn je idealen za v delavnico, moder za poletna potepanja, medtem ko je zelen super modni dodatek za spomladanske ali jesenske dni. Seveda pa obstaja še opcija, da dokupite dve vzmeti, ter pod ohišje napeljete nato pašček.

RNR Arkonik v naravnem habitatu.

Številčnica ne skriva svojega porekla. V sredici dominira kos voznikovih vrat Akronik Defenderja, pričvrščen s štirimi vijaki. Sklepam, da bo kovina sčasoma malce zarjavela, kar bo ustvarilo svojevrsten čar. Ob 12. uri je mesto logotipa podjetja REC, ob 6. uri pa podjetja Arkonik. Ob 9. uri se nahaja podštevilčnica sekund ter odprt prikaz datuma na modri podlagi. Ravno ta unikaten dizajn je tisto, kar uro naredi posebno, mar ne?

Vse našteto je prekrito s safirnim steklom, katerega obdaja gumirana luneta. Ta spominja na gumo s strehe Defenderja. Zadnjo stran krasi gravura litega platišča, na robovih pa so prikupne poslikave s šasije modela UJO. Pod kovinskim kosom, v osrčju ure, bije Sellitin avtomatski mehanizem, ki nudi 38-urno zalogo energije. Velikoserijski mehanizem je razumljivo izbran motor, saj bo suvereno služil ob nizkih stroških vzdrževanja. Konec koncev, kaj več bi si sploh lahko še želeli? REC Watches za precej posebno izdajo zapestne ure RNR Arkonik računa 1.317 evrov, če ne upoštevamo trenutnega popusta.

Danskost na kvadrat.

In če se vrnem na uvodno razmišljanje, kateri je pravzaprav tisti pravi časomer? Menim, da je to tisti, ki ti je všeč. Ne samo všeč. Mora imeti tisto nekaj več, kar Instagram ne more pričarati. Znamka? V tem kontekstu ni pomembna, saj je lahko enkrat za spremembo investicija posrednega pomena.

Svojo strast do avtomobilizma lahko zapakiram v meni ljubši predmet. Občudujem Defenderja, vendar ga nikoli ne bom postavil v svojo garažo, ker je zelo okorna škatla z omejenim časom delovanja. Ura je po drugi strani vse prej kot to. Z značilnimi elementi britanske ikone dobro sovpada z mojo vsestransko prilagodljivostjo in kančkom pustolovskega duha. Že razmišljaš o svoji?

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – REC Watches RNR Arkonik

Ohišje 40 mm premer; 12,3 mm višina, razdalja ”lug to lug” 48,2 mm, 3-delno kovinsko ohišje, peskano; 50 m vodotesnost; masa 106 g
Številčnica Ročno izdelana aluminijasta številčnica, izrezana neposredno iz Land Roverja UJO iz leta 1984; prikaz datuma ob 9. uri; modra skala ur in minut; kazalci napolnjeni z luminiscenčnim materialom
Mehanizem Avtomatski mehanizem Sellita SW290-1; 28.800 alternanc na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 38 ur; natančnost -12/+12 sekund na dan
Pas Svetlo moder pašček iz kavčuka s sistemom za enostavno menjavo; dodatno priložena še gumiran pašček v črni barvi ter olivno zeleni tekstilni pašček; širina 22 mm
Referenčna številka *Možnost izbire serijske številke
Cena 1.317 €
Exit mobile version