Site icon CarAndUser.com

Doxa Army ponovno na dolžnosti

Več kot 50. let mineva od premiere originala Doxa Army leta 1969. V čast jubileju, švicarski proizvajalec Doxa v partnerstvu z Watches of Switzerland, predstavlja omejeno ”ponovno” izdajo redkega potapljaškega dragulja.

Do poznih šestdesetih let prejšnjega stoletja se je švicarska znamka, ki ima danes sedež v mestecu Biel, že specializirala v izdelavi profesionalnih potapljaških ur. Modela SUB 300 in SUB 300T sta z vodotesnostjo 300 metrov, enosmerno vrtljivo varnostno luneto in oranžno številčnico z izrazitimi kazalci napolnjenimi z bež Super-Luminovo, postavila nov standard za potapljaške ure.

Legenda pravi, da je sloviti Jacques-Yves Cousteau, soizumitelj avtonomnega potapljaškega aparata in boter sodobnega potapljanja, tako zelo cenil koncept Doxa Sub, da je od leta 1968 naprej oranžna številčnica postala zaščitni znak zapestij potapljačev, ki so skočili s krova “Calypso”. Poleg tega je bila Doxa SUB 300T Professional uradna ura potapljačev švicarske vojske od leta 1968 do 1975.

V okviru sodelovanja s švicarsko vojsko je Doxa razvila poseben model, ki je bil prvič predstavljen leta 1969 in je v svojem imenu nosil pripono »Army«. Ura je s svojim značilnim črnim ohišjem, potapljaško luneto s črnimi vložki in številčnico peščene barve zagotavljala odlično berljivost v vseh okoliščinah.

Kovinsko ohišje so takrat naravno potemnili z oksidacijo, s katero so dosegli mat črn nerefleksni učinek, kar je bilo zelo izvirno in hkrati praktično za misije. Atributi vsestransko uporabne ure ostajajo enaki tudi v novi izdaji, katere ohišje iz črne keramike ima premer 42,5 mm in je odporno na tlak do 30 barov. Zapestno uro poganja avtomatski mehanizem s certifikatom natančnosti COSC, ki se ponaša z 38-urno zalogo energije navitja.

Posebna izdaja Doxa Army je umeščena v posebnem kovčku z originalnim maskirnim motivom švicarske vojske. V njem se poleg nameščenega črnega gumiranega paščka, nahaja še dodatni NATO pašček s kamuflažnim motivom. Primerek 100-kosovne omejene izdaje se je cenil na 4.200 evrov. In preteklik je prava izbira, saj so vsi primerki bili razprodani v pičlih nekaj urah. Takšen je trenutni urarski svet!

Rocco
foto: Doxa

Exit mobile version