Site icon CarAndUser.com

Mercedesovi dostavniki prihodnosti pričeli testiranje

Mercedesov oddelek gospodarskih vozil pospešuje strategijo elektrifikacije z uvedbo nove revolucionarne električne platforme VAN.EA, na kateri bodo od leta 2026 nastali vsi sveže razviti srednji in veliki dostavniki. VAN.EA, kar pomeni Mercedes-Benz Van Electric Architecture, je modularna, prilagodljiva in razširljiva platforma, zasnovana za podporo viziji podjetja za povsem električno prihodnost. Z novo platformo želijo ponuditi izjemno paleto električnih dostavniikov, ki bodo namenjena tako zasebnim kot komercialnim uporabnikom.

Prototipi dostavnih vozil na osnovi VAN.EA se že preizkušajo na javnih cestah, predstavlja pomemben mejnik v razvoju naslednje generacije električnih dostavnih vozil. Novodobna arhitektura bo Mercedesu omogočila jasno razlikovanje med kombiji, namenjenimi zasebni uporabi, in tistimi za komercialno uporabo. Za zasebni trg bo zasnova VAN.EA podpirala različne vrste vozil, od družinskih kombijev do razkošnih in prostornih potovalnikov, zasnovanih za izpolnjevanje najvišjih zahtev. Na komercialnem področju bo platforma VAN.EA namenjena podjetjem, ki potrebujejo dostavna vozila z najsodobnejšo tehnologijo.

Vsestranskost platforme VAN.EA se razteza tudi na možnosti pogonskih sklopov, saj strankam ponuja izbiro med konfiguracijami s pogonom na sprednji kolesi in pogonom na vsa štiri kolesa. Vsak kombi bo opremljen z najnovejšo različico operacijskega sistema MB.OS, ki združuje napredno programsko opremo in možnosti infozabavnega sistema. Poleg tega bodo vsa vozila opremljena z zmogljivim 800-voltno polnilno arhitekturo  in 22-kilovatnim polnilnikom za izmenični tok.

Za zagotovitev zanesljivosti in učinkovitosti platforme VAN.EA potekajo stroga testiranja. Junija letos so s posebej pripravljenim vozilom opravil test na dolgi razdalji od Stuttgarta do severnega rta, pri čemer so se osredotočili na preizkušanje podvozja, električnega pogonskega sklopa, baterije in visokonapetostnih komponent. Naslednja zahtevnejša stopnja testiranja bo potekala na Švedskem v zimskih mesecih, kjer bo ocenjena zmogljivost v hladnem vremenu, da bi zagotovili nemoteno delovanje tudi najmanj izprosnih razmerah.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Exit mobile version