Site icon CarAndUser.com

Mercedes-Benz z novo tovarno za recikliranje avtomobilskih baterij

Mercedes je v Kuppenheimu v južni Nemčiji odprl prvi evropski obrat za recikliranje baterij, kjer poteka integriran mehansko-hidrometalurški postopek. S tem je postal prvi proizvajalec avtomobilov na svetu z lastnim obratom, ki v celoti zaključuje zanko recikliranja baterij.

Zasnova novega obrata bistveno zmanjša porabo primarnih virov in podpira krožno gospodarstvo s pridobivanjem več kot 96 odstotkov dragocenih materialov, kot so litij, nikelj in kobalt, ki se lahko ponovno uporabijo v novih baterijah. Mercedesova investicija v tovarno presega več milijonov evrov, s čimer utrjuhei zavezanost trajnosti in inovacijam. Kancler Olaf Scholz in Theka Walker, ministrica za okolje dežele Baden-Württemberg, sta se udeležila otvoritve in poudarila vlogo tovarne pri spodbujanju trajnostne električne mobilnosti ter krepitvi tehnološkega vodstva Nemčije. K delovanju tovarne prispeva Mercedesov tehnološki partner Primobius, skupno podjetje skupine SMS in družbe Neometals. Projekt poleg raziskav treh nemških univerz podpira tudi nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo.

Obrat v Kuppenheimu zajema vse stopnje recikliranja, od drobljenja baterijskih modulov do pridobivanja aktivnih baterijskih materialov. V mehanskem postopku se sortirajo in ločijo komponente, kot so plastika, baker in aluminij, v hidrometalurškem postopku pa se v večstopenjskem kemičnem postopku pridobivajo dragocene kovine – kobalt, nikelj in litij. S tem postopkom se pridobijo materiali ustrezne kakovosti za ponovno uporabo v baterijskih celicah. Hidrometalurška metoda je energetsko učinkovitejša od tradicionalnih pirometalurških postopkov, saj deluje pri temperaturah do 80 °C, obrat pa je ogljično nevtralen in uporablja popolnoma zeleno energijo.

V tej tovarni bodo letno predelali 2.500 ton in tako pridobilo materiale za proizvodnjo več kot 50 tisoč baterijskih modulov za nova električna vozila srebrnih zvezd. Ta razvoj je del širšega celostnega pristopa družbe k ustvarjanju vrednosti baterij, ki se osredotoča na krožno oblikovanje, ohranjanje vrednosti in zapiranje snovne pentlje. Mercedes ponuja tudi obnovljene baterije kot rezervne dele, in prek svoje hčerinske družbe Mercedes-Benz Energy ponovno uporablja rabljene baterije za sisteme  shranjevanja energije.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Exit mobile version