Site icon CarAndUser.com

Vnovična posodobitev kraljevega Audija Q7

Pri štirih krogih so za letošnje leto predstavili nov sveženj posodobitev za zastavonošo med SUV-ji. Prenovljeni veliki družinski SUV Q7 se ponaša z osveženo zunanjo podobo in naprednimi tehnološkimi izboljšavami, s poudarkom na vsestranskosti ter prostornosti udobno sprejme do sedem potnikov.

Potovanje modela Q7 se je začelo leta 2003 kot konceptno vozilo in se razvilo v serijski model, ki že več kot 18 let dosledno izpolnjuje zahteve glede oblikovanja, tehnologije in funkcionalnosti. Robustna in elegantna zasnova SUV-ja je v najnovejši iteraciji še bolj izpopolnjena, saj prikazuje Audijev sodobni oblikovalski jezik in prepoznavne elemente, kot je mreža maske Singleframe z navpičnimi vložki. Uvedba žarometov HD Matrix LED z lasersko tehnologijo in digitalnih zadnjih luči OLED, skupaj z možnostmi prilagajanja platišč, barv in notranjih podrobnosti, povečuje privlačnost Q7 in širi možnosti personalizacije.

Pod motornim pokrovom Q7 je na voljo vrsta zmogljivih motorjev, vključno z dizelskimi in bencinskimi različicami, z zmogljivostjo vleke do 3,5 tone. Paleto bo otvoril 3-litrski dizel (45 TDI quattro) s 170 kW (231 KM) in 500 Nm navora. Sledi mu 50 TDI quattro, katerega moč je povečana na 210 kW (286 KM) in 600 Nm navora. Bencinsko plat s 3-litrskim šestvaljnikom zastopa 55 TFSI z 250 kW (340 KM) in 500 Nm navora, ki stotico doseže v 5,6 sekundah in pospešuje do najvišje hitrosti 250 km/h. Vsi motorji so povezani z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in 48-voltnim blago-hibridnim sistemom. Vrh ponudbe bo še naprej predstavljal zmogljivi SQ7 s 4-litrskim V8 motorjem, ki nudi 373 kW (507 KM) in 770 Nm navora, kar je dovolj za pospešek do stotice v 4,1 sekunde in najvišjo hitrost elektronsko omejeno na 250 km/h.

Napredni sistemi vzmetenja, vključno z elektronsko nadzorovanim zračnim vzmetenjem in opcijskim krmiljenjem vseh koles, zagotavljajo gladko in samozavestno vožnjo po različnih terenih. SQ7 TFSI izstopa s športnimi oblikovnimi elementi, vznemirljivo vozno dinamiko pa zagotavljajo funkcije, kot sta deaktivacija valjev za večjo učinkovitost in elektromehanska aktivna stabilizacija nagibanja. V notranjosti tako pet- kot sedemsedežna konfiguracija ponujata prostornost in praktičnost z možnostjo nastavljivih zadnjih sedežev in velikim prtljažnim prostorom z 867 litri prostornine (1.993 litrov ob zložen zadnji klopi). Audi Q7 je opremljen s številnimi sistemi za pomoč vozniku in info-zabavnim sistemom MIB 3 tretje generacije, vključno z Audijevim virtualnim kokpitom in integracijo pametnih telefonov.

Audi Q7 bo na trg prišel v prvem četrtletju leta 2024, cene pa se bodo začele pri 79.300 evrih za osnovni model in 112.000 evrih za SQ7 TFSI. S posodobljenim dizajnom, inovativno tehnologijo in vsestransko zmogljivostjo želi Q7 ohraniti svoj položaj vodilnega tekmeca v segmentu premijskih SUV-jev.

Žiga Kolman
foto: Audi

Exit mobile version