Site icon CarAndUser.com

Štirideset let Opla Kadett

Oplov segment kompaktnih modelov zastopata Kadett in Astra, ki se pohvalita z bogato zgodovino, razprostrto skozi skoraj devet desetletij. Opel Kadett E, predstavljen leta 1984, letos obeležuje 40. obletnico kot ključni model te dediščine. Kadett pete generacije je s pogonom na sprednji kolesi, novo kombilimuzinsko karoserijo in številnimi različicami, postal takojšnja uspešnica. Nastopil je kot zadnji Kadett, preden ga je nasledila Astra, ki je nadaljevala tradicijo inovativnosti in cenovne dostopnosti. Danes elektrificirane različice Astre s hibridnimi in popolnoma električnim pogonom odražajo trajnost sodobne vožnje.

Razvoj modela Kadett E se je začel leta 1979, pri čemer je Opel v petih letih vložil 1,5 milijarde nemških mark. Obsežno testiranje, ki je zajemalo kar 6,5 milijona kilometrov, je zagotovilo zmogljivost avtomobila v različnih pogojih. Kadett E je bil premierno predstavljen jeseni 1984, v obliki tri- ali petvratne kombilimuzine in karavana. Leta 1987 je italijanski oblikovalec Nuccio Bertone v sodelovanju z nemško znamko ustvaril eleganten kabriolet, sledila sta še gospodarski Kadett Combo s 635 kilogrami nosilnosti in športni Kadett GSi z 1,8-litrskim motorjem s 85 kW (115 KM), ki je v dirkaški obliki s kar 184 kW (250 KM), osvajal svet motošporta.

Kadett E je zaradi svoje zasnove in učinkovitosti postal veluka prodajna uspešnica, ki je prejela priznanja, kot sta Zlati volan leta 1984 in laskavi naziv Evropskega avta leta 1985. Njegova aerodinamična zasnova je s koeficientom zračnega upora le 0,32 Cd postavila svetovni rekord, različica GSi pa je bila najbolj poenostavljena limuzina svojega časa. Oplove nenehne inovacije so leta 1989 pripeljale do osvežene različice Kadett E, leta 1991 pa je Kadetta zamenjala oznaka Astra, ki je zaznamovala naslednje poglavje Oplovih kompaktnih avtomobilov. Danes elektrificirana Opel Astra nadaljuje pomembno zapuščino in združuje drzen dizajn, vrhunsko tehnologijo in vožnjo brez emisij, kar zagotavlja sodoben užitek v vožnji z okoljsko odgovornostjo. Kako se obnese nova Astra, pa lahko odkriteje na testu TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: Opel

Exit mobile version