Site icon CarAndUser.com

Novi GR Yaris se odlično odreže tudi na zeleni pentlji

Nobena skrivnost ni, da je večina avtomobilskih navdušencev naravnost obožuje novo Toyoto GR Yaris, homologacijsko specialko reli dirkalnika, ki na različnih področjih razkazuje svoje sposobnosti. V osnovi je namenjena vijugastim cestam, vendar se odlično izkaže tudi na najbolj zahtevnih dirkališčih, kar dokazuje nemški Sport Avto z zavidljivim časom na zelenem peklu. Pod okriljem enakega voznika je GR Yaris z Nordschelifom opravil v praktično enakem času kot prejšnja (FK2) generacija Honde Civic Type R.

Vsi smo seznanjeni z oznako Type R in kaj prinaša, zato je tak dosežek Yarisa še veliko bolj zanimiv. Prejšnja generacija Civica Type R premore 310 konjev, ki se prenašajo na sprednji kolesni par, kar ga je uvrstilo med najbolj zmogljive strupene kombilimuzine. Pogonski sklop GR Yarisa na drugi strani ponuja 50 KM manj, a se pohvali z oprijemljivim štirikolesnim pogonom.

Toyota sicer ni objavila svojega uradnega časa na Nürburgringu, imajo pa pri Sport Auto veliko izkušenj podiranjem rekordov. Za odličen dosežek 8 minut 14,93 sekund je zaslužen mojster Christian Gebhardt. Iz videoposnetka je razvidno kako domače se na stezi počuti GR Yaris, saj je njegov čas primerljiv še z BMW-jem 1M Coupe in veliko močnejšim Range Roverjem Sport SVR.

Žiga Kolman
foto: Sport Auto

Exit mobile version