Site icon CarAndUser.com

Novi Ford Mondeo le za kitajski trg

Na avtomobilistično sceno se vrača ime Mondeo, dodeljeno novi generaciji ikoničnega družinskega avtomobila, ki bo na ceste zapeljala že v letošnjem letu, vendar nič več na stari celini ali severni Ameriki, tokrat izključno na kitajskem.

Da gre za skoraj v celoti za kitajski model, je jasno že ob prvem pogledu na oblikovanje in zaradi dejstva, da so ga zrisali v Fordovem dizajnerskem centru v Šanghaju na Kitajskem. Prav tako ga bodo izdelovali v isti državi, vzporedno z novim SUV-jem Evos, ki je bil nekaj časa mišljen kot Mondeov naslednik.

Novi Mondeo si bo zelo verjetno z Evosom delil platformo, prevzema pa tudi številne oblikovne elemente novega sloga uvedenega s strani novega križanca. Postavni maski se pridružujeta LED dnevni svetili povezani z elementom vzdolž celotnega sprednjega dela, glavna žarometa pa se nahajata malenkost nižje. Strešna linija je postala precej kupejevsko obarvana, zadek pa ohranja nekaj tradicionalnosti z osvetlitvijo, ki malce spominja na Mustangovo in manj na Evosovo v obliki črke C.

Ford je v novo generacijo Mondea vpeljal številne premijske elemente, kot so skrite kljuke vrat in kombinacije črnih ter kromiranih okrasnih obrob. V primerjavi z odhajajočo generacijo je pridobil 63 mm v dolžino in 23 mm v širino, medtem ko je za 104 mm zrasla medosna razdalja, kar prinaša več udobja za zadnje potnike.

Modri oval ne razkriva podrobnosti notranjega oblikovanja, a pričakujemo lahko podobno zasnovan ambient kot pri Evosu. Višje stopnje opreme bodo skoraj zagotovo prejele veliko digitalno ploščo razprostrto čez celotno armaturko, sestavljeni iz 12,3-palčnih digitalnih merilnikov in kar 27-palčnega info-zabavnega zaslona. Sistem uporablja kitajsko programsko opremo SYNC 2.0, razvito s strani tehnološkega podjetja Baidu.

Informacij ni niti na področju podgoških sklopov, vendar pobegla homologacijska dokumentacija kitajskega ministrstva za industrijo in tehnologijo predlaga dva nova motorja – 1,5-litrsko in 2-litrsko bencinsko enoto, slednja z 240 KM.

Ford Mondea na kitajskem trgu prodaja že od leta 2002, ki je tja zapeljal v drugi generaciji in z lokalno privlačnejšo preobleko, prav tako ga izdelujejo v tovarni v Chongqingu. Proizvodnja aktualne generacije modela bo v Evropi zaključena v marcu, zamenjave pa na naših tleh ne bo.

Žiga Kolman
foto: Ford

Exit mobile version