Site icon CarAndUser.com

Nova stopnja BMW-jevega informacijskega sistema iDrive

BMW uvaja novo stopnjo razvoja informacijskega sistema iDrive, ki prinaša preglednejšo razporeditev funkcij in enostavnejšo uporabo ukrivljenega zaslona. Koncept QuickSelect prinaša izboljšano zasnovo menija v slogu naprav zabavne elektronike. S prehodom novodobnih avtomobilov na programsko vodeno zasnovo, informacijski sistemi postajajo vse bolj pomembni in je njihov razvoj ključnega pomena za doživljanje vozniške izkušnje.

BMW-jev sistem iDrive 8.5 se z novim grafičnim vmesnikom in strukturo menijev osredotoča na interakcijo z upravljanjem na zaslona na dotik in s glasovnim upravljanjem. Osrednja točka notranjega ambienta novih modelov tako postaja ukrivljen panel z dvema zaslonoma. Novo princip delovanja pomeni, da so ključne funkcije in informacije prikazane na eni ravni ter hitro dostopne brez brskanja v podmenijih. Namesto tega so podatki prikazani v navpični postavitvi na voznikovi strani vmesnika. Funkcijske ikone lahko uporabniki izberejo s potegom prsta in jih tudi individualno konfigurirajo. Funkcija QuickSelect omogoča neposredno izbiro zabavnih vsebin, stikov in nastavitev vozila ali začetek interakcije z inteligentnim osebnim asistentom. Koncept delovanja novega iDrive je usklajen z uporabniškimi navadami uveljavljenimi s sodobnimi mobilnimi napravami, hkrati sistem vozniško izkušnjo, saj je povečuje osredotočenost voznika na cesto.

Novi iDrive s funkcijo QuickSelect je naslednja stopnja razvoja operacijskega sistema BMW OS 8, ki je nameščen v trenutnih modelih z ukrivljenim zaslonom in temelji na zadnji generaciji info-zabavnih enot. Postopoma ga bodo začeli uvajati v vse večje premijske modele, kot so serija 7, iX, i4, X5, X6, X7 in XM. Vzporedno razvijajo tudi povsem nov operacijski sistem OS 9 na temeljih programske opreme Android Open Source, ki bo še bolj približal občutek uporabe mobilne naprave. Ta sistem bo z letošnjim novembrom pot našel v serijo 2 Active Tourer in kompaktnega SUV-ja X1.

Žiga Kolman
foto: BMW

Exit mobile version