Site icon CarAndUser.com

Kako dobro smo Evropejci pripravljeni na vožnjo v slabem vremenu?

Zadnje tedne se zdi, da po Evropi klestijo razne nevihte, ki za seboj puščajo razdejanje. Zdi se, da je ekstremnih vremenskih pojavov z obilnimi padavinami in močnimi vetrovi čedalje več oziroma so bistveno bolj pogosta kot nekoč. O tem, kako dobro bomo temu prilagodili bivanje kdaj drugič, medtem ko je rahlo skrb vzbujajoča zadnja anketa, ki so jo pripravile evropske avtomobilske zveze – predvsem tiste iz osrednje in zahodne Evrope.

Vprašalnik je preverjal pripravljenost voznikov na vožnjo v slabem vremenu, slednji pa je razkril, da kar petina (21 %) vseh voznikov nima izkušenj z vožnjo že v manjših (vsakodnevnih bi lahko zapisali) vremenskih ujmah. Torej, ko vzamejo dežnik vozilo pustijo doma. Temu botruje nezadostna samozavest ali strah vožnje v dežju, v primeru nizkih temperatur pa je glede svoje vožnje neprepričan skoraj vsak tretji vprašani. Če nizkim temperaturam dodamo še sneg in led pa je v svoje vozne sposobnosti neprepričanih že 46 odstotkov.

Za tako visoke deleže so poskrbeli v generaciji svežih voznikov (18 – 24 let), medtem ko je generacija voznikov med 25. in 34. letom izpadla kot najbolj prepričljiva. Pa vi? Kako samozavestni ste v primeru dežja, poledice in/ali snega?

Blaž Likovič
foto: YD

Exit mobile version