Site icon CarAndUser.com

Je to najbolj prikupen policijski avto?

Grški otoki poleg svoje privlačnosti kot fantastične turistične destinacije, vse bolj privabljajo avtomobilske proizvajalce pri preizkušanju trajnostnih projektov električne mobilnosti. Pred nekaj meseci so v sklopu vladnega programa policijo na otoku Astypalaia opremili z električnimi Volkswagni ID.3 in ID.4, tokrat so to vlogo prevzeli Francozi. Na otok Halki v Egejskem morju so poslali skupinico šestih električni vozil, med njimi se je znašel tudi prikupen in verjetno najpočasnejši policijski avtomobil, novi Ami.

V bistvu gre za dva primerka v floti, kjer jima bosta družbo delala še dva ë-C4 in en ë-Spacetourer, občinski uslužbenci pa bodo vozili ë-Jumpyja. Za začetek bodo ta vozila javnim uslužbencem na voljo v okviru 2-letnega najema, nato jih bo Citroën podaril za stalno uporabo. Celotna poteza uporabe električne flote sovpada s Halkijevim ciljem postati prvi grški ekološki otok.

Res je, Ami se ne zdi ravno najbolj primeren policijski avtomobil, saj z najvišjo hitrostjo 45 km/h ne boste ujeli niti nepridipravov na skuterjih, bo pa zaradi svojih kompaktnih mer zagotovo odličen za nadzor ozkih mestnih ulic Halkija – v širino meri le 1,39 in v višino 1,52 metra. Sicer ga poganjata mali 6 kilovatni elektromotor in 5,5 kWh litij-ionska baterija, 70 kilometrov dometa pa bo več kot zadoščalo za vsakodnevna otoška opravila.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Exit mobile version