Site icon CarAndUser.com

Heroji vozijo v pižamah tudi v letu 2021

Letošnja, že 5. sezona iniciative Zavoda Vozim, Toyote Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna\TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, tudi tokrat prinaša inovativne pristope. Mladi vozniki so tisti, ki delajo največje napredke in povzročajo vse manj prometnih nesreč na splošno, kot tudi tistih, ki jih povzročijo pod vplivom alkohola. S tem so lahko zgled njihovim staršem in vsem ostalim voznikom pri preprečevanju voženj pod vplivom alkohola. A na cestah se moramo odgovorno obnašati vsi – v pomoč pa nam je lahko Herojski Vau’čer, ki so ga v Herojih ustvarili.

Mladi vozniki, stari med 15 in 24 let, so namreč od leta 2010 do 20. 11. 2021 naredili največji napredek, saj so za kar 56 % zmanjšali število prometnih nesreč, ki so jih povzročili pod vplivom alkohola. V letu 2010 so mladi vozniki povzročili 372 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Letos do 20. 11. 2021 pa 164. Medtem ko se je v celotni ostali populaciji ta odstotek, kljub padcu, zmanjšal le za dobro četrtino – 26 %; v letu 2010 so povzročili 1473 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, letos pa 1095.1

»Skozi leta lahko pri mladih spremljamo napredek v primerjavi s starejšimi starostnimi skupinami in prav glede vožnje pod vplivom alkohola mladi pogosteje izberejo varnejše alternative in se odločijo za prevoz s treznim prijateljem, javnim prevozom ali taksijem ter tako odgovorno prispevajo k večji prometni varnosti,« pravi dr. Mateja Markl z Javne agencije RS za varnost prometa.

Rudi Leskovec
foto: HFVP

Exit mobile version