Site icon CarAndUser.com

BMW M3 in M4 za 50. obletnico znamke M

Bavarci letošnje leto praznujejo velik mejnik športnega oddelka M, ki že pet desetletij navdušuje ljubitelje hitrih nemških avtomobilov. Za takšen jubilej so pripravili posebno serijo modelov M3 in M4 Competition – 50 Jahre BMW M Edition.

Čeprav gre za izredno posebno izdajo dveh popularnih športnikov, v osrčju ostajata mehansko nespremenjena, saj ju še vedno poganja enak 3-litrski vrstni šestvaljnik s podpor para tubopolnilnikov, ki ustvari 375 kW (510 KM) in 650 Nm navora. Pospeški do stotice ostajajo odmerjeni pri 3,9 sekundah, kot tudi najvišja hitrost 250 km/h. Oba modela bosta v izvedbi 50 Jahre opremljena s samodejnim menjalnikom v kombinaciji z zadnjim ali xDrive štirikolesnim pogonom.

Od povprečja se bosta sicer razlikovala na estetskem področju, s svežo paleto karoserijskih barv – karbonsko črna, Macao modra, Brands Hatch siva, Imola rdeča in San Marino modra – in novimi kovanimi platišči v matirani temno sivi ali bronasto-zlati barvi. Vsi primerki bodo dodatno okrašeni z unikatnimi pragovi z napisom »Edition 50 Jahre BMW M«, ki se je znašel tudi na naslonih karbonskih školjkastih sedežev in v obliki kovinske plakete na sredinski konzoli.

Proizvodnja jubilejne serije bo vsekakor številčno omejena, vendar BMW še ni razkril o kakšnih številkah razmišljajo. Seveda tu govorimo o evropski različici, željnim kupcem v ZDA in Kanadi bodo namreč dostavili 500 primerkov M3 50 Jahre Edition, na voljo še z barvitejšo konfiguracijo in nenazadnje z ročnim menjalnikom.

Cen BMW še ni predstavil, vendar lahko pričakujemo izdaten pribitek k 93 oziroma 96 tisočakom, kolikor pri nas staneta M3 in M4 Competition. Poleg nedavno razkritega divjega M4 CSL in serije 50 Jahre Edition, bodo v letošnjem prazničnem letu pri BMW M postregli še z nekaj poslasticami, kot sta prvi serijski M3 Touring ter serijska oblika koncepta XM.

Žiga Kolman
foto: BMW

Exit mobile version