Site icon CarAndUser.com

Audi in Porsche prihajata v Formulo 1

Po več let trajajočih ugibanjih, koncern Volkswagen tudi uradno potrjuje pridružitev najvišji ravni motoršporta, Formuli 1. Legendarno ime športnih avtomobilov, Porsche, naj bi se za vstop povezal z Red Bullom, medtem ko Audi še vedno išče primernega kandidata med obstoječimi ekipami.

Na začetku tega tedna je na dogodku v Wolfsburgu, izvršni direktor družbe Volkswagen, Herber Diess dejal, da jim je zmanjkalo argumentov in se naposled podajajo v svet Formule 1. Ker V F1 sicer trenutno ne omogočajo ustanavljanja novih ekip, se bosta morala dva kandidata, Porsche in Audi, pridružiti že obstoječim ekipam. Porsche bi lahko zaradi tesnih vez podpisal sodelovanje z Red Bullom, ki so prav tako ostali brez glavnega dobavitelja pogonskih agregatov. S to potezo bi lahko nastala ekipa z novim imenom Red Bull Porsche.

Če se zdijo Porschejevi načrti precej konkretni, je pri Audiju slika še precej negotova. Že dalj časa naj bi potekali pogovori o pridružiti k McLarnu, vendar sta obe podjetji zanikali kakršnekoli govorice. Porsche in Audi sta sicer izredno izkušena v svetu motošporta, še posebej na področju Le Mans dirkalnikov in seveda kot proizvajalca vrhunskih pogonskih agregatov, zato jim ne bo manjkalo kandidatov željnih sodelovanja v F1. Nenazadnje bi lahko Audiju roko ponudili pri AlphaTauri, katero si lasti Red Bull in uporabljajo njihove motorje.

Tolikšno zanimanje koncerna Volkswagen za vstop v Formulo 1 je najbolj spodbudila sprememba regulacij in pravil pri pogonskih sklopih veljavna od leta 2026 dalje, saj bodo le-ti delovali izključno na trajnostna goriva. To je bil poglavitni pogoj za udeležbo, saj se trudijo pri nemškem gigantu postati čim bolj okoljevarstveno naravnani, obenem Porsche močno investira v raziskavo in razvoj sintetičnih goriv.

Žiga Kolman
foto: F1

Exit mobile version