Site icon CarAndUser.com

Aston Martin se v vsej veličini vrača na Le Mans

Iz Aston Martina prihaja odmevna novica, da se leta 2025 vračajo na prestižno dirko 24 ur Le Mansa, kjer bodo nastopili z dirkalnim prototipom svojega vrhunskega hiperšportnika Valkyrie. Ambiciozno prizadevanje bodo uresničili v sodelovanju s podjetjem Heart of Racing, Aston Martinovim partnerjem za vzdržljivostne dirke, ki se pohvali z zmagovito zgodovino na tovrstnih prvenstvih. Poleg dirke v Le Mansu se bodo z vsaj enim dirkalnikom Valkyrie udeležili razreda hipercar v svetovnem vztrajnostnem prvenstvu WEC in severnoameriškem prvenstvu IMSA.

Aston Martinova zavezanost zmogljivosti se odraža v hiperšportniku Valkyrie, ki premika meje hitrosti in vozne dinamike, saj ga ne omejujejo omejevali športni predpisi. Podjetje ima bogato zgodovino na področju vzdržljivostnih dirk, saj je v Le Mansu večkrat zmagalo v različnih razredih, vključno s skupno zmago leta 1959.

Aston Martin Performance Technologies razvija tekmovalno različico Valkyrie, ki bo ustrezala posebnim predpisom o aerodinamiki in moči za tekmovanja na vztrajnostnih dirkah. Prirejeni Valkyrie bo nadaljeval z uporabo mogočnega Cosworthovega 6,5-litrskega V12, s popravki po zahtevah razreda hipercar. Astonova programa v WEC in IMSA bo vodila ekipa Heart of Racing, s čimer bo Valkyrie postal prvi čistokrvni hiperavtomobil, ki bo tekmoval v obeh prvenstvih.

Aston Martin vzporedno širi svojo prisotnost na področju vzdržljivostnih dirk s prilagojenimi dirkalniki razredov GT4 in GT3 na osnovi novega Vantage. Ti novi GT dirklaniki bodo za nakup in tekmovanje na voljo v dirkalni sezoni 2024. Prihod nove generacije pomeni konec uspešnega poglavja v zgodovini podjetja Aston Martin Racing z aktualno generacijo modela Vantage, ki si je prislužil več naslovov svetovnega prvaka in številne zmage na prestižnih dirkah, kot je 24 ur Le Mansa.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Exit mobile version