Site icon CarAndUser.com

Renault Koleos 1.3 TCE 160 EDC Initiale Paris

Če ste bili na poti izobraževanja v večini, ste imeli v razredu (ali pa šoli) vedno vsaj enega kljubovalca, ki je teroriziral po lokalnem okolišu. Ponavadi so bili vsi ukrepi, bolj ko ne, sila neučinkoviti in so mladega prestopnika le še bolj podžgali k uveljavljanju njegove (nad)moči. K sreči se skozi proces odraščanja večina „bulijev“ vseeno „aklimatizira“ in na stara leta postanejo znosni. Tudi pri Renaultu so se odločili, da bodo med svojimi vrstami ohranili (vsaj) enega posebneža …

In ta posebnež je Koleos. V vsej noriji okoli električnih (ali pa vsaj elektrificiranih) vozil, je prava radost zapeljati avtomobil, kjer domuje še stara šola motorogradnje … če lahko agregatu z 1,3 litri prostornine, privijačenim turbo mlinčkom in 160 KM sploh lahko rečemo tako. A po izkušnjah, sodobni svet digitalizacije in elektrifikacije pogosto pestijo (po)porodne težave in le malo avtomobilskih proizvajalcev se v tem trenutku ne srečuje s kopico izzivov glede muhastih procesorjev, (pol)prevodnikov …

Čeravno v svojih nedrjih brezsramno rokuje s kol(e)osalnostjo, tako velik vseeno ni. Za lažjo predstavo se meter ustavi pri številki 4,67. Morda je potrebno vseeno še dodati, da je Koleos pravzaprav korejski Samsung QM6, ki je luč sveta ugledal leta 2016 v Pekingu. In sodeč po njihovem izdelku, so Korejci pravi mojstri razvajanja.

Kupcem sta ponujeni dve opremski različici, in sicer Intense ter Initiale Paris. V našem testnem primerku se je bohotila slednja. Le najbolj petični bodo našli malenkosti, ki bi jih pogrešili, po drugi strani pa so nas razvajali ogrevani in hlajeni usnjeni sedeži, po vrhu pa je bila voznikovemu dodana še masažna funkcija. Ta je bila tako zelo učnkovita, da se je med potniki bila prava mala vojna za to, kdo od nas bo vozil. Za dodaten užitek med vožnjo skrbi več kot korektno ozvočenje Bose. Še največjo zamero smo gojili do (pre)počasnega uporabniškega vmesnika na sredinskem zaslonu, toda šest let je v svetu digitalizacije že res konkretno obdboje in če smo pred leti migljali z repkom pri zaslonih na dotik, smo se sčasoma razvadili, da mora vse delovati gladko in brez zatikanj.

Kot rečeno, pod pokrovom motorja domuja 1,3-litrski agregat, ki so ga Francozi spojili z dvosklopčnim menjalnikom EDC. Slednji ima še največ izzivov pri speljevanju, saj je pogosto preveč cagav in se ne zna ravno odločiti, kako bi se pognal z mesta. V kolikor se sprašujete, če je podpločevinska konjenica dovolj urna, da Koleos ne sopiha, je odgovor preprost. Takšnega avtomobila ne boste kupovali, če je vaš namen postavljanje hitrostnih rekordov na bližnjih dirkališčih, za običajno vožnjo pa jih bo več kot dovolj. Poraba goriva je v našem primeru znašala povsem spodobnih 8 litrov na 100 prevoženih kilometrov, v primeru, da sodite med bolj proaktivne voznike, pa vseeno pričakujte „desetko“ na vašem potovalnem računalniku.

Renault ima v svoji ponudbi domala vse. Od električarjev, priključnih hibridov, mehkih hibridov, a k sreči so v svoji ponudbi ohranili tudi klenega bencinca, ki se ga bodo razveselili vsi tisti, ki ne prisegajo na modne trende. V našem primeru je bil pogon speljan na sprednji kolesni par, medtem ko je štirikolesni na voljo zgolj z dizlom. Potegnjeno pod črto je Koleos zares ugodno vozilo. Naš testni primerek je po ceniku veljal 35.590 evrov, kar je glede na vso (zelo) bogato založeno opremo več kot korektna cena. Če torej prisegate na razvajanje, staro šolo, veliko prostora, po drugi strani pa ne želite oklestiti družinskega proračuna do te mere, da bodo naslednja leta minila v znamenju matevža, riževih vafljev in degustacije različnih kvasov … no, potem je Koleos zagotovo avtomobil, ki ga morate večkrat obkrožiti in mu dati možnost, da vas zapelje … zapelje!

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ cena
+ udobje
+ nivo opremljenosti
+ masažni sedeži
+ ozvočenje
+ stara šola motorogradnje

GRAJAMO:
– cukajoč menjalnik
– osrednji zaslon bi bil lahko bolj odziven

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.672 / 1.843 / 1.678
Medosna razdalja (mm) 2.705
Prostornina prtljažnika (l) 441 – 2035
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.742 / 2.233
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.332
Največja moč pri vrt./min. 116 kW (158 KM) pri 5.500
Največji navor pri vrt./min. 260 Nm 1.750
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,9
Posoda za gorivo (l) 60
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,8
Poraba goriva na testu (l/100 km) 8,4
Emisije CO2 (g/km) 138
Cena osnovnega modela (v EUR) 34.090
Cena testnega modela (v EUR) 35.590
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.renault.si
Exit mobile version