AvtomobiliTesti

Peugeot 308 GT 1.2 PureTech 130

Peugeot ima kar nekaj izkušen s področja oblikovanja privlačnih kombilimuzin, sploh če se vrnemo v dobre stare čase osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so navdušili s sedaj ikoničnima 205 ter 306, pa vse do današnjih dni, ko so svež oblikovalski jezik namenili malčku 208. Francoska znamka je kupce vedno premamila z avtomobili, ki izžarevajo privlačnost. Pred časom so oblikovanje prepustili znameniti italijanski hiši Pininfarina, zadolženi za snovanje elegantnega 406 Coupe, medtem ko so se pod športnim RCZ podpisali pri drugi oblikovalski hiši Zagato.

S temi potezami so pri Peugeotu uveljavili svoje oblikovalske sposobnosti, katere so prenesli na povsem novo generacijo 308, ki se ponaša z dramatičnim in očarljivim videzom, kar vsekakor pripomore k izstopanju od večinoma turobnega ter natrpanega segmenta družinskih kombilimuzin. Če preostala konkurenca, kot so Ford Focus, Seat Leon in Volkswagen Golf, prisegajo na umirjene poteze, premijski tekmeci pri Audiju, Mercedesu ter BMW-ju pa s svojo ceno segajo previsoko, je novi 308 popolna kombinacija vseh vrednot, ki se lahko brez težav kosa tudi z najboljšimi.

Če je nekoč Peugeot 308 veljal za povprečnega hatchbacka, se je v zadnjem času prelevil v vrhunski izdelek v svojem segmentu, opredeljen s strani dizajna in tehnologije, ki začenja segati precej višje. Podrobnosti modela 308, ki so nastale pod nadzorom nekdanjega Peugeotovega oblikovalca Gillesa Vidala, so v praksi pokazale, da je več lahko več, z drznimi potezami, strukturami dnevnih luči in zelo zapleteno notranjostjo, ob katerih je Golf videti, kot da bi bil podvržen nemškemu varčevalnemu programu. Učinek je vsekakor osupljiv in tudi če ne morete preboleti nove blagovne znamke, Francozi predano delajo na tem, da bi bil novi 308 bolj zaželen kot kadarkoli prej, na kar opozarja tudi nov logotip podjetja. Postaven ščit na sprednji maski, za katerim se skrivajo napredni senzorji asistenčnih sistemov, je namreč delo slovenskega podjetja.

Štiri najbolj kulske

Z enako miselnostjo so se lotili snovanja kabine, ki sicer ni tako dramatična kot pri malčku 208, vendar je tehnologija in ne dizajn tista, s katero ustvarijo posebno izkušnjo. Kot pri vseh sodobnih Peugeotih je vozniški položaj opredeljen z majhnim osemkotnim volanom, ki je nameščen nizko, digitalni voznikov zaslon pa je nekoliko višje. Za mnoge je to kompromis, saj volan pogosto zakriva zaslon, a s prilagajanjem je mogoče tegobe omiliti. Manj premišljena je sama armaturna plošča, saj je zaradi vgradnje zaslona v samo armaturko, njen preostali del precej visok, zaradi česar se lahko kabina zdi nekoliko utesnjena, še posebej odeta v temnejše materiale in brez panoramske strehe.

Na armaturni plošči prevladuje digitalizacija v obliki postavitve i-Cockpit, dvema zaslonoma  na dotik, ki imata svoje prednosti in slabosti ter zaslon namesto analognih merilnikov. Večji informacijski zaslon z visoko ločljivostjo in razmeroma intuitivno uporabo, vendar občasno neodziven, kar otežuje učinkovito uporabo med vožnjo. Ožji zaslon spodaj služi kot bližnjica do nekaterih funkcij avtomobila, kar lahko po želji prilagajamo. Digitalni merilniki pred voznikom ponuja različne poglede, ogromno pomembnih informacij, za unikatno doživetje pa skrbi 3D efekt – prava atrakcija, običajno rezervirana za avtomobile, kot je Mercedes razred S. Vendar pa je ena stvar v kabini modela 308 jasna, in sicer uporaba materialov, kakovost izdelave in relativna pozornost do podrobnosti, zaradi katerih se večina, če ne vsi tekmeci, počutijo neprimerljivo nazadnjaško.

Peugeotov doslej uspešen cilj, da bi postal premijski, začne malenkost izgubljati svoj sijaj, ko ga dejansko začnete voziti. Paleta motorjev je raznolika, saj jo sestavljajo 1,2-litrski turbobencinski motor s 96 kW (130 KM), 1,5-litrski dizelski motor s 130 KM in dva 1,6-litrska bencinska priključna hibrida s 180 KM ter 225 KM. Turbobencinski mlinček, kakršnega smo vozili na testu, je zelo prefinjen in kljub majhni moči, zaradi  impresivno nizke mase vozila (le 1.289 kilogramov) in spodobnim navorom pri nizkih vrtljajih, skoraj v koraku s prometom. Vsi modeli 308, ne glede na pogonski sklop, so opremljeni z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, ki je pri nizkih hitrostih sicer več kot prefinjen, vendar je lahko pri hitrem pospeševanju neodločen, kar se da rešiti s prevzemom nadzora z obvolanskima ročicama.

Ker se podvozje 308 nagiba bolj na udobno stran kot na športno, čeprav bi videz bolj povezali s slednjo, dinamičnih užitkov ne gre pričakovati, a vseeno vas ne bo pustil ravnodušne, le motor boste morali bolj pogosto navijati, kar privede do razmeroma visoke porabe, daleč od obljubljenega 5,5-litrskega povprečja. Ko je bil polno naložen, kot se za družinsko kombilimuzino spodobi, je poraba kaj hitro presegla osem litrov, kar poraja vprašanje, če ni morda bolje izbrati priključnega hibrida, ki obenem ponuja izdatno več moči.

Vendar vse ni tako temačno, žarek upanja predstavlja prav zasnova novega 308, ki se zdi kot nalašč za nastanek pristnega »hot-hatcha«, kakršen je bil prejšnji GTi. Če imajo pri Peugeotovem športnem oddelku le željo izdelati takšno različico, z izboljšanim podvozjem in nabrušenim agregatom, v kombinaciji s privlačnim oblikovanjem, imajo recept za pravega zmagovalca. Vsekakor pa je tudi povsem običajen 308 velik korak naprej v primerjavi s predhodniki, obenem dokazuje, da Francozov še ne gre odpisati in da je ustaljena nemška konkurenca zaspala za volanom.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz. Mimo tega vsekakor ne moremo, saj je v ta segment prinesel veliko svežine in dokazal, da so lahko tudi avtomobili tega segmenta paša za oči.
+ Preživljanje časa v notranjosti je prijetno, za kar skrbita prilagodljiva digitalizacija in kakovostni materiali.

GRAJAMO:
– Občasna podhranjenost trivaljnika lahko povzroči izdaten dvig porabe.
– Iskanje idealnega sedalnega položaja zna bit za višje rasle, zavoljo visoko nameščenih merilnikov in stisnjenega volana, nekoliko težavno opravilo.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.367 / 1.859 / 1.441
Medosna razdalja (mm) 2.675
Prostornina prtljažnika (l) 412 / 1.323
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.289 / 1.746
Agregat Turbobencinski, 3-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.199
Največja moč 96 kW (130 KM)
Največji navor 230 Nm pri 1.750 vrtljajih/min
Največja hitrost (km/h) 210
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,6
Posoda za gorivo (l) 52
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,5
Emisije CO2 (g/km) 125
Cena osnovnega modela (v EUR) 24.380
Cena testnega modela (v EUR) 35.140
Uvoznik Peugeot Slovenija
Spletna stran www.peugeot.si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Back to top button