Site icon CarAndUser.com

BMW R1250GS Adventure

Nekaj dni po objavi mojega testa BMW R1250GS sem dobil klic predstavnika BMW Motorrad Slovenija. Vprašal me je, če sva se z »geesom« razumela in če sem sedaj pa zares izgubil tisti strah pred velikimi motorji?

Samozavestno sem pritrdil in brez obotavljanja navrgel, da mi sedaj lahko dajo karkoli, pa se ne bom niti malo zatresel. »Hold my beer« mi je odvrnil in zapisal nov termin.

Seveda so mi dali največji motocikel v njihovi ponudbi. Še večji, še težji, še bolj avanturističen. BMW R1250GS Adventure. Hlače so se vseeno malo zatresle, priznam. Ko takole stoji na centralnem stojalu, je skoraj višji od mene, tudi širši je precej, težak pa je trikrat, skoraj štirikrat toliko. Kakšna beštija. Ampak sem seveda izziv z veseljem sprejel in se samozavestno zavihtel v sedlo. Do tal sežem samo s prsti obeh nog. Pa kaj, itak se bom več vozil kot pa »bingljal« z njega.

Razlika v proporcih med »običajnim« R1250GS in R1250GS Adventure ni radikalna, a se občuti in tudi opazi. Že zato, ker ima Adventure malenkost daljši hod sprednjih vilic in večji rezervoar za gorivo, k robustni in glomazni podobi pa svoje pridodajo tudi zaščitne cevi in dva ogromna vojaška aluminijasta »kufra«. Seveda je zaradi vsega tega tudi malenkost težji. Prav presenečen sem bil nad dejstvom, da vseh dodatnih centimetrov in kilogramov med vožnjo skoraj ni občutiti. Prav neverjetno agilen je, celo lahkoten se zdi.

Sedaj mi je jasno, kako lahko modeli na youtubu premetavajo to beštijo, skoraj kot »spustaško« (downhill op.a.) kolo. R1250GS Adventure zares kar kliče po takšnih avanturističnih podvigih. Seveda sam svojih brezpotnih ambicij nisem preizkušal, vseeno pa sem si zaželel vsaj malo okusiti slast takšnega početja. Vsaj malo makadama, kak klanec in kakšno drevesno korenino. Vsekakor pred takšnimi pustolovščinami toplo priporočam nekaj vaje manevriranja na kakšnem praznem parkirišču, ker gredo sicer stvari lahko hitro zelo narobe.

Prav neverjetno se mi zdi, koliko zaupanja ti lahko ponudi stroj. Ves čas popolno uravnotežen, četudi je šlo na tesno, četudi se je med majhnimi znašel tudi kakšen večji kamen, ni niti malo trznil, v nobenem trenutku ni pomislil, da bi me rad vrgel s sedla. Kar se mi je pred tem zdelo kot gotova smrt, je s tem motorjem mala malica in pravi užitek. Tako zelo sem užival, da sem se, ko sem pripeljal do utrjene, asfaltirane podlage, raje obrnil in se na izhodišče vrnil po isti poti. Pa se moramo razumeti, R1250GS Adventure se ceste ne brani. V resnici se dobro počuti prav povsod, ampak dobesedno … povsod. Lahko je udoben potovalnik, lahko je atlet (sicer tak malo bolj »nabit«), lahko pa gorska koza. Prav noben cilj ni predaleč.

Kot vedno enostavno moram izpostavit sloviti agregat bokser zasnove s tehnologijo BMW ShiftCam. Ravno ta je namreč največji kontributor k takšni uravnoteženosti in zmogljivosti tega velikana. V nizkih vrtljajih povsem umirjen in civiliziran, v visokih izredno dinamičen, povsod vmes pa parabola navora in moči narašča povsem zvezno. Prilagaja se vsaki situaciji, nekaj tega seveda pripišem tudi elektroniki, ki po željah voznika, z izbiro načina vožnje, prilagodi delovanje celotnega pogonskega sklopa.

Ko sem se pripeljal na vrh mojega cilja sem se ustavil, nekaj časa opazoval okolico potem pa 15 minut strmel samo v stroj na sredini okvirja tega motorja. V resnici se mi zdi, da sploh ne gre več samo za motor, meni je izgledal kot neka umetnina v narodni galeriji.

Užival sem. Že dolgo ne tako zelo. Saj vožnja po asfaltirani cesti, skozi dolge ravnine in fine ovinke je lahko zabavna ampak BMW R1250GS Adventure mi je konkretno razširil obzorja. Pokazal mi je, da greš na dveh kolesih lahko tudi po tiste razglede, ki sem jih običajno iskal na dveh nogah. Fantastičen motocikel.

Rok Rabič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Ta bokser bo vedno v tej rubriki. Znova in znova.
+ Uravnoteženost
+ Vsestranskost

GRAJAMO:
– Ne verjamem, da bi doplačal 2 tisočaka za paket Adventure. Tudi običajen R1250GS je več kot zadovoljil moje avanturistične potrebe. Če pa res potrebuješ velike kufre, zaščito okvirja, večji “tank” in še kaj, potem se tudi ta dva jurja zdita drobiž.

Tehnične specifikacije BMW R 1250 GS Adventure

Vrsta agregata Zračno/tekočinsko hlajeni štiritaktni dvovaljni bokser motor z dvema odmičnima gredema v glavi motorja, gnanima prek čelnih zobnikov, z eno izravnalno gredjo in variabilnim vhodnim krmiljem odmične gredi BMW ShiftCam.
Prostornina (ccm) 1254
Največja moč pri vrt./min. 100 kW (136 KM) pri 7750 vrt./min.
Največji navor pri vrt./min. 143 Nm pri 6250 pri vrt./min.
Zagon Elektronski
Vbrizg goriva Elektronsko
Medosna razdalja 1504
Menjalnik Šeststopenjski sinhronizirani menjalnik s spiralnimi zobniki
Višina sedeža (mm) 890/910
Teža (kg) 268
Posoda za gorivo (l) 30
Pnevmatika spredaj 120/70 R 19
Pnevmatika zadaj 170/60 R 17
Najvišja hitrost (km/h) nad 200 km/h
Cena testnega motocikla (v EUR) cca. 24.300
Uvoznik BMW Group Slovenija d.o.o.
Exit mobile version