Site icon CarAndUser.com

Oplov trojček lahkih gospodarskih vozil

Čudovito okolje Višnje Gore je gostilo predstavitev treh Oplovih bratov, in sicer Comba, Vivara in Movana. Kraj, ki bo v večnost zapisan po svojem angažmaju v zvezi avtohtone Kranjske čebele, in čigar glas so ponesli krepko preko slovenskih alp. Zgolj kot zanimivost. Kranjska čebela je druga najbolj pogosta vrsta čebel medonosnic na svetu. Torej imamo Slovenci kar nekaj prstov vmes pri opraševanju svetovne flore. In s čim so postregli pri Oplu? Tokrat so sedmi sili predstavili tri najpomembnejše predstavnike iz programa lahkih gospodarskih vozil. Gremo po vrsti.

Opel Combo

Combo se predstavlja s prenovljenim obrazom, digitalno obogatenim okoljem in inovativnimi tehnologijami. Novi Combo je na voljo z električnim, bencinskim in dizelskim pogonom, pri čemer električni model, znan kot Combo Electric, izstopa po daljšem dosegu in brezemisijski vožnji.
Najbolj časovno usklajeni Combo Electric za shranjevanje energije uporablja baterijo s kapaciteto 50 kWh, ki z enim polnjenjem omogoča do 330 kilometrov dosega, kar je bistveno več kot pri predhodniku.

Električni kompaktni dostavnik ima zmogljiv elektromotor z močjo 100 kW (136 KM) in 270 Nm navora. Izčrpano baterijo lahko polnimo preko izmeničnega priklopa z močjo 7,4 kW, z doplačilom lahko moč povečamo na 11 kW, na poti pa bo praktičen hitri priklop s 100 kW, ki lahko 80 odstotkov energije povrne v 30 minutah. Električni Combo je ob prenovi prejel učinkovito toplotno črpalko, ki omogoča boljši izkoristek pri nižji temperaturi. Pri motorjih z notranjim izgorevanjem boste lahko izbirali med 1,2-litrskim bencincem (81 kW) in dvema sajevčkoma prostornine poldrugega litra z močjo 75 oziroma 96 kilovatov.

Pomembna pridobitev, predvsem na račun vidljivosti in varnosti so LED matrični žarometi Intelli-Lux, s katerimi je Combo prvi v svojem razredu, ki nudi tovrstno tehnologijo. Prilagodljivi žarometi zunaj mestnih območij samodejno preklopijo na dolge luči in prilagodijo razdelitev snopa svetlobe. Kar zadeva prostornost tovornega prostora, Combo Electric ohranja svojo zmogljivost in ponuja do 4,4 kubičnega metra prostora za shranjevanje, kar je enakovredno njegovim sorodnikom z motorji z notranjim izgorevanjem. Električna različica je opremljena tudi za vleko težkih tovorov, saj ima nosilnost 780 kg in vlečno zmogljivost 750 kg.

V notranjosti vozila je modernizirani kokpit opremljen z nadgrajenim info-zabavnim sistemom z 10-palčnim osrednjim zaslonom na dotik, ki uporablja platformo Snapdragon Cockpit družbe Qualcomm Technologies. Vključena je brezžična združljivost z Apple CarPlay in Android Auto, inovativna možnost postaje za pametni telefon pa uporabnikom omogoča upravljanje sistema vozila prek namenske aplikacije. Področje varnosti so okrepili z uvedbo sistema Dynamic Surround Vision, ki uporablja zadnje in stranske kamere za zagotavljanje celovitega 360-stopinjskega pogleda, prikazanega v digitalnem vzvratnem ogledalu. Combo Electric ponuja do 18 naprednih sistemov za pomoč vozniku, vključno z inteligentnim sistemom za ohranjanje hitrosti, sistemom za ohranjanje voznega pasu, naprednim zaviranjem v sili in sistemom za opozarjanje voznikove pozornosti.

Opel Vivaro

Vivaro združuje eleganten videz in izboljšane funkcije za vse poslovne uporabnike. Gospodarsko vozilo ima zdaj značilno Oplovo masko Vizor, ki je integrirana z opcijskimi LED žarometi. Notranjost se ponaša s prenovljenim kokpitom s platformo Snapdragon Cockpit podjetja Qualcomm Technologies, ki vključuje dva 10-palčna zaslona in brezžično povezljivost s pametnimi telefoni. Vivaro uvaja tudi 18 naprednih asistenčnih sistemov, kot je dinamični 360-stopinjski pogled, ki prispevajo k varnosti in udobju na daljših poteh.

Kot del Oplove električne pobude v ponudbi vrh še vedno predstavlja električna različica s 50 ali 75 kW baterijo, ki nudi do 350 kilometrov dosega med polnjenji, kar je 20 kilometrov več kot prej. Za prenos moči še vedno skrbi preizkušeni elektromotor s 100 kW (136 KM) in 260 Nm navora, kar zadošča za poskočno pospeševaje in najvišjo hitrost 130 km/h. Baterijo lahko polnimo preko standardnega izmeničnega priklopa z močjo 11 kW, hitri priklop s 100 kW pa lahko v 38 minutah (45 minut pri večji bateriji) povrne do 80 odstotkov energije. Tisti, ki si želijo izbrati okolju prijazen pogon, a potrebujejo več dosega in krajši čas postankov, bodo lahko v prihodnje izbrali Vivara na vodikov pogon. Gorivna celica bo omogočala preko 400 kilometrov avtonomije in izredno hitro polnjenje goriva. Tradicionalisti lahko še vedno izberejo ustaljen dizelski motor z 88 kW (120 KM), 107 kW ali 130 kW (177 KM).

Linija Vivaro vključuje različne karoserijske različice, kot so kombiji, kabine za posadko in šasije s platformo, s prostornino tovornega prostora do 6,6 kubičnega metra in nosilnostjo 1,4 tone, na voljo v dveh dolžinah – 4,98 m in 5,33 m. Ergonomija vozila, spominjajoč na osebni avtomobil, se razteza tudi na digitalni kokpit, ki ponuja udobno okolje in moderno oblikovanje, kjer glavno vlogo zastopa par 10-palčnih zaslonov z integrirano Snapdragon platformo. Storitvi Apple CarPlay in Android Auto sta sedaj brezžično povezljivi, uporabniki pa bodo lahko v sredinski konzoli ter ostalih odlagalnih mestih shranili več krame. Naprednih sistemov za pomoč vozniku je na krovu prenovljenega Vivara kar 18, mednje spadajo sistem za opozarjanje na nevarnost naleta spredaj, sistem za ohranjanje voznega pasu in opozorilnik na utrujenost voznika.

Opel Movano

Oplova ofenziva prenove gospodarskih vozil se zaključuje s prihodom posodobljenega velikana Movano, ki ostaja robustna in vsestranska rešitev za težja opravila, saj ponuja različne karoserijske izvedbe ter tako izpolnjuje potrebe več profesionalnih uporabnikov. Navdušuje z do 17 m3 tovornim prostorom in dvema tonama nosilnosti, hkrati pa ob posodobitvi uvaja razne nove elemente, predvsem na področju varnosti ter ekonomičnosti.

Notranjost modela Movano je osredotočena na povezljivost, ergonomijo in udobje uporabnika. Prenovljena kabina vključuje multimedijski sistem z največ 10-palčnim osrednjim zaslonom na dotik, brezžično polnjenje pametnih naprav ter vstop in zagon brez uporabe ključa. Pred voznikom so lahko 7-aplčni digitalni merilniki, priljubljeni sotiritvi Apple CarPlay in Adroid Auto pa je mogoče povezati brezžično. Opcijska sedežna klop, ki lahko služi kot delovna površina ali majhna miza, profesionalnim uporabnikom omogoča enostavno preobrazbo notranjosti v uporaben prostor. Nekoliko je v primerjavi s predhodnim modelom napredovala tudi zunanja podoba, saj se Movano pohvali z osveženim obrazom in preurejenim zadnjim delom, ki se skladata z aktualno identiteto nemške znamke, predvsem to velja za par zmogljivih LED žarometov.

Kupci bodo lahko izbirali med tremi učinkovitimi turbodizelskimi motorji z 88 kW (120 KM), 103 kW (140 KM) ali 132 kW (180 KM), vsi pa so na voljo v povezavi z bodisi 6-stopenjskim ročnim ali 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Pionirski dosežki so vidni pri voznih pripomočkih, saj Movano zdaj omogoča samodejno vožnjo druge stopnje. Kombinacija prilagodljivega tempomata, asistenta za ohranjanje voznega pasu in asistenta za vožnjo v zastojih omogoča, da Movano brez poseganja voznika v določenih razmerah skrbi za krmiljenje, zaviranje ter pospeševanje. Skupno je na krovu Movana kar 22 asistenčnih sistemov in pomagal, vključno s 360-stopinjskimi parkirnimi senzorji, pripomočkom za parkiranje in digitalnim vzvratnim ogledalom.

Kaj pa cene? Combo bo na voljo od19.990 evrov, Vivaro od 27.990, medtem ko bo največji Movano dosegljiv od 27.090 evrov dalje.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Exit mobile version