Site icon CarAndUser.com

Nova VW Transporter in Caravelle sta tu!

Volkswagnov oddelek gospodarskih vozil je domač salon v Hannovru izkoristil za premiero dveh svojih precej pomembnih modelov – Transporter in Caravelle. Slednja v modelnem letu 2025 prihajata s pestro pogonsko paleto, takisto velja za karoserijsko obliko ter sta nasploh boljša v vseh pogledih.

Ključna dejstva:

– Še več prostora, še več nosilnosti in vlečne zmogljivosti in še bolj učinkoviti pogoni.
– Osnovo sta »posodila« Fordova modela Transit in Tourneo Custom.
– Še več asistenčnih sistemov.

Kupčija med VW in Fordom je postregla z novim poslom, v katerem »profitira« VW. Z namenom varčevanja sta si koncerna zaprisegla prehod posameznih avtomobilskih osnov iz ene garaže v drugo, in če je recimo VW ameriški družbi poslal Caddyja in nekaj električarjev, so Ameri na nemška tla poslali Rangerja in dva kombinirana člana – dostavnika Transit, ki ga VW preobrazil v Transporterja, ter Turnea Custom, ki so ga Nemci preslikali v Caravelle.

 

Če nemudoma preidemo k konkretnim rešitvam prenovljenih članov gospodarske ekipe VW. Transporter je seveda dostavnik po duši, bodisi blaga, bodisi oseb, zato je na voljo kot popolni dostavnik, tudi s sedeži v drugi vrsti in raznimi predelnimi stenami, kot skromen dostavnik za delavce ali kot šasija z dvojno kabino in podaljšano medosno razdaljo. Caravelle na drugi strani je zasnovan za prevoz devetih oseb z nekaj več avanturističnega pridiha in udobja seveda. Oba modela sta na voljo tudi v izdatno opremljeni terenski različici PanAmericana.

 

Prostor za blago je pri Transporterju sedaj narasel za 10 odstotkov in meri 5,8 kubičnih metrov. Če slednje odmerite na dolgi medosni razdalji in najvišji možni višini pa je prostora za kar devet kubičnih metrov. Za podoben odstotek ne zrasla tudi skupna nosilnost, ki sedaj znaša 1,33 tone, vlečna zmogljivost pa 2,8 tone (0,3 t več kot prej).

Pod motornim pokrovom domuje sedem pogonskih sklopov – trije turbodizelski TDI agregati, priključni hibrid eHybrid in trije električni pgooni (e-Transporter in e-Caravelle). Na strani TDI se nahaja dobro znani dvolitrski sajavček, ki zmore 81 kW (110 KM), 110 kW (150 KM) ali 125 kW (170 KM). Najmočnejši je vedno uparjen z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki je za doplačilo na voljo tudi pri srednje zmogljivem dizlu. Oba močnejša sta na voljo tudi s 4Motion štirikolesnim pogonom. Priključni hibrid zmore 171 kW (232 KM), medtem ko na električni strani prav tako na voljo tri različno zmogljive izvedenke s 100 kW (136 KM), 160 kW (218 KM) in 210 kW (286 KM). Vsem je skupna baterija s kapacitet 64 kWh.

Če je posodobljen videz nekakšna evolucija predhodnikov s pridihom aktualnih hišnih linij Multivana in ID. Buzza ter zadnjih luči po vzoru Amaroka, je v malce bolj sodobno – digitalno smer – zavila prenova ambienta. Tam je več digitalizacije, ki pa vseeno ni tako izrazita kot pri osebnih vozilih. Jedro tvorita 12-palčni voznikov in 13-palčni osrednji multimedijski zaslon, ki še vedno domujeta ob kopici uporabnih stikal ter raznih 12 V ter nenazadnje tudi do treh 230 V električnih priključkov. Slednje velja le za priključni hibrid ali popolnoma električni model.

Za več podrobnosti bomo morali počakati na uradno premiero obeh modelov v podalpskih salonih, ko bo znanih več tehničnih informacij ter seveda tudi cenik.

Blaž Likovič
foto: VW

Exit mobile version