Site icon CarAndUser.com

Nepravilno čistilno sredstvo lahko ustvari veliko škode

Nedavna raziskava, ki so jo naročili pri enemu izmed največjih proizvajalcev sredstev za nego vozil, je razkrila, da ne tako skromen delež lastnikov svoja vozila čisti z neprimernimi gospodinjskimi in osebnimi čistilnimi sredstvi s katerimi odstranjujejo vsakodnevno umazanijo, na avtomobilskih komponentah pa lahko povzročijo precejšnjo škodo.

Čistilne blazinice in robčki, krtače, neželena oblačila, detergenti za ročno pomivanje posode, šamponi s kofeinom, detergenti za pranje perila in celo čistila za tla. Vse to so gospodinjska čistila, ki jih vprašani lastniki vozil med njihovim čiščenjem uporabijo. Pri vseh prednjači uporaba detergenta za ročno pomivanje posode, ki znaša 48 odstotkov v srednji starostni skupini, pri tisti nad 55 let pa se dvigne še za skoraj deset odstotkov. Kljub dobri nameri vas moramo razočarati, da tovrstno čistilno sredstvo ni primerno, saj je namenjeno odstranjevanju trdovratnih maščob in zažgane hrane zato lahko poškoduje ali celo odstrani zaščitne plasti karoserije vozila, ta pa postane občutljiva na nečistoče in UV žarke.

Nekateri se čiščenja zunanjih površin lotijo kar s krtačami ali kozmetičnimi blazinicami, obe pa lahko poškodujeta zaščitni lak karoserije. Nato sledijo še preostale nekonvencionalne metode, tudi na videz neškodljive krpe za pomivanje, vse skupaj pa lahko rezultirajo v škodi, ki za popravilo zahteva tudi nekaj tisočakov.

V primeru odstranjevanja trdovratne umazanije vozila (npr. insekti) je potrebno uporabiti namenska čistilna sredstva in čistila, na koncu pa se uporabi šampon, ki zagotavlja globinsko čiščenje, ustvari visok sijaj in pusti trajno vodo odbojno zaščitno plast. Za lažje odstranjevanje trdovratne umazanije se lahko uporabi dodatna zaščita, ki olajša naslednje pranje vozila.

Blaž Likovič
foto: NP

Exit mobile version