Site icon CarAndUser.com

Legendarni Rolls-Royce Phantom III beleži 60 let od nastopa v Goldfingerju

Da se najbolj znani filmski tajni agent James Bond vedno giblje v družbi lepih deklet in prestižnih vozil je že kar pričakovano, vseeno pa snovalci vseh »bondiad« skrbno preverijo katerega od štirikolesnih plemičev bodo spustili na velika platna. Med njimi se često pojavi kočija iz garaže Rolls Royca in v teh dneh se beleži prav posebna obletnica.

Mineva namreč 60 let odkar je v Bondovem filmu nastopil Rolls-Royce Phantom III Sedanca de Ville z letnico 1937, torej že takrat relativno prileten voz, a sled tega prav nič manj markanten. Z njim je zlato tihotapil glavni zlobnež, nihče drug kot Auric Goldfinger, ki se je dobro zavedal odlik tega prestižnega avtomobila. Bil je namreč prvi Rolls Royce z zmogljivim 7,3-litrskim V12 motorjem, ki je na kolesa spravil danes povsem vsakdanjih 167 KM, za tiste čase seveda precej.

Phantom III je bil tudi zadnji avtomobil, ki ga je razvil sam Henry Royce pred svojo smrtjo leta 1933. Vključuje številne inovacije, ki so Goldfingerju močno olajšale premagovanje tihotapskih poti, od Anglije pa vse do švicarskih prelazov. Njegov sistem vzmetenja vključuje popolnoma nastavljive hidravlične amortizerje, ki jih je bilo mogoče upravljati z voznikovega sedeža, kar omogoča natančno prilagoditev vožnje glede na obremenjenost vozila. In v kolikor s seboj vozite dve toni neprijavljenega zlata, potem je to zagotovo odlična vest.

Zgodba Phantoma III se tu še ne zaključi, saj bo Rolls Royce čez dober mesec dni, 25. oktobra, če smo bolj natančni, pripravil prav posebno najavo v povezavi z Jamesom Bondom in omenjenim vozilom.

Blaž Likovič
foto: Metro

Exit mobile version