Site icon CarAndUser.com

Cupra Tavascan

Cupra je danes predstavila različico električnega Tavascana, s katerim se bodo podali v razred, kjer kraljuje Tesla Model Y. S serijsko pripravljenem avtomobilom tesno sledijo smernicam prvotnega koncepta, kar bo močno navdušilo ljubitelje znamke.

Tavascan je ohranil številne značilnosti koncepta, kot so odrezave atletske oblikovne poteze, očrnela sprednja stebrička in mnogo okrasnih površin v značilni bakreni barvi. Tavascanova največja posebnost je nastopaška črna sprednja maska z izrazitimi potezami, prav tako je na izoblikovanem sprednjem pokrovu osvetljen logotip, matrična LED žarometa pa ohranjata prepoznavno trikotno obliko. Tudi zadek sledi smernicam ostalih sorodnikov, z lučema povezanima z vzdolžnim svetilnim elementom, izrazitim difuzorjem in manjšim krilcem na prtljažnih vratih. Za dinamično popestritev poskrbijo 19-, 20- ali 21-palčna platišča.

Novi Tavascan, zasnovan na Volkswagnovi MEB arhitekturi, je z dolžino 4.644 mm, višino 1.597 mm in širino 1.861 mm primerljiv z Nissanovim konkurentom Ariyo, vendar se ponaša z večjim prtljažnikom, ki lahko sprejme 540 litrov prtljage. Moderna notranjost se v prvi meri osredotoča na voznika, od sopotnika ga ločuje velika sredinska konzola, ki je del strukture kabine, zlita z armaturno ploščo, na sredini katere kraljuje zajeten 15-palčni zaslon na dotik. Na dnu le-tega so umeščene osvetljene tipke za upravljanje klimatske naprave, pred voznikom pa se nahajajo dodatni 5,3-palčni digitalni merilniki. Sicer se notranjost pohvali še z objemajočimi športnimi sedeži, ambientalno osvetlitvijo, bakrenim okrasjem, oblazinjenjem v recikliranih materialih, projicirnim zaslonom s prikazom razširjene resničnosti in kakovostnim Sennheiser ozvočenjem z 12 zvočniki.

Na dno Tavascana je nameščena litij-ionska baterija z uporabno kapaciteto 77 kWh, ki zaradi centralne pozicije prinaša skoraj idealno razporeditev mase v razmerju 49:51. Od začetka prodaje bo Tavascan na voljo z enim elektromotorjem zadaj, kar v številkah pomeni 210 kW (286 KM) in 545 Nm navora, zmogel pa bo premagati 550 kilometrov z enim polnjenjem. Polnjenje bo potekalo preko izmeničnega in standardnega hitrega priklopa z močjo 135 kW, ki lahko baterijo od 10 do 80 odstotkov oskrbi v pol ure.

Ker Cupra zastopa športno plat Volkswagnovega koncerna, je bil tudi novi Tavascan deležen posebnega tretmaja za izboljšanje dinamike. Opremljen je z dinamičnim nadzorom šasije DCC, športnim vzmetenjem, progresivnim krmiljenjem, voznik pa lahko pretika med petimi voznimi načini – Range, Comfort, Performance, Cupra in Individual. Z obvolanskima ročicama lahko pretikamo tudi med štirimi stopnjami regenerativnega zaviranja.

Cupra Tavascan bo na boljo od 48 tisočakov dalje. Upoštevavši subvencijo in nekaj začetnih popustov lahko najnovejšega člana družine Cupra domov odpeljete za manj kot 40 tisoč evrov. Nekoliko kasneje se bo pridružil še močnejši Tavascan VZ, z 250 kW moči in 520 kilometri dosega, cena pa bo znašala 63 tisočakov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Exit mobile version