Site icon CarAndUser.com

Vrnil se je legendarni Renault 17

Renault je pred tremi leti začel izvajati več ustvarjalnih projektov, znotraj katerih se v moderno podobo prerodijo ikonični modeli iz prejšnjega stoletja. S temi pobudami v eno združujejo tradicijo in inovacije, kar oblikovlaci povežejo z umetniško vizijo. Pred kratkim so sklenili sodelovanje z avantgardnim oblikovalcem Oro Ïto pri ustvarjanju restomod predelave prepoznavnega modela Renault 17.

Ora Ïto je klasiko iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja reinterpretiral s sodobnim, električnim preobratom in potrdil Renaultovo predanost združevanju preteklosti in prihodnosti. Prerojeni Renault 17 je četrti takšen projekt v zadnjih letih. Leta 2021 so v sodelovanju z oblikovalcem Mathieujem Lehanneurjem obeležil 60. obletnico modela Renault 4 s konceptom SUITE N°4, leto zatem je Pierre Gonalons ob 50. obletnici Renaulta 5 ustvaril električni koncept 5 Diamant. Lansko leto je Sabine Marcelis predstavila električno preobraženega Twinga, najnovejša umetnina pa je verjetno tudi najbolj zanimivi restomod modela 17.

Ora Ïto, znan po svojem oblikovalskem pristopu simpleksnosti, združevanju preprostosti in kompleksnosti, je modelu Renault 17 dal eleganten, retro-futurističen slog. Sodobna predelava ohranja duh izvirnika, hkrati pa je opremljen s sodobnimi tehnologijami, kot so popolnoma električni pogonski sklop in lahki materiali iz ogljikovih vlaken. Restomod je 170 mm širši od originala, poganja ga elektromotor z močjo 270 KM. Ponaša se s posodobljeno notranjostjo s preoblikovanimi sedeži in futuristično armaturno ploščo z elementi klasičnega modela.

Ora Ïto je poudaril, da je pri ustvarjanju želel ohraniti značilno silhueto Renaulta 17, hkrati pa dodati svoj futuristični slog. Umetniško sodelovanje ponazarja Renaultov pristop k revitalizaciji ikoničnih modelov za sodobno publiko, brez izgube klasičnega čara. Električno prerojeni Renault 17 bo razstavljen na različnih dogodkih, kot sta tekmovanje Chantilly Arts & Elegance Richard Mille in pariški avtomobilski salon.

Žiga Kolman
foto: Renault

Exit mobile version