Site icon CarAndUser.com

Vpoklic vozil v 2024 10-krat bolj verjeten kot pred 30 leti!

Za začetek najprej preverimo, ali vsi poznamo namen tovarniškega vpoklica vozila? Vpoklic avtomobila je varnostni manever, ki ga izvaja proizvajalec vpoklicanega vozila z namenom odprave napake, povezane z varnostjo. Varnostna napaka je opredeljena kot odstopanje, ki predstavlja tveganje za varnost vozila in lahko obstaja v skupini vozil istega modela. Vpoklic lahko sproži proizvajalec avtomobila, regulativni organ, kot je recimo Evropska komisija, ali nacionalni organi v državah članicah, ali nenazadnje tudi pritožbe potrošnikov. Za obveščanje lastnikov prizadetih vozil je odgovoren proizvajalec avtomobilov.

Ko je vozilo predmet vpoklica, je proizvajalec odgovoren za brezplačno odpravo okvare. Popravilo je mogoče opraviti pri pooblaščenem prodajalcu ali certificiranem servisu, odvisno od narave vpoklica. Odgovorne za krmilom Evrope pa je zanimalo, kako je s statistiko vpoklicev vozil v zadnjih treh desetletjih in številke so skrb vzbujajoče, saj so desetkrat višje kot v letu 1994.

Takrat so namreč letno vpoklicali približno 27 osebnih vozil, letos so jih izvedli že več kot 250 in še nismo vstopili v zadnje trimesečje. V »bokse« so morali zapeljati pri 41 znamkah, najštevilčnejši vpoklic v letošnjem letu pa so izvedli pri Mercedes-Benzu. Najstarejše vozilo, ki je bilo letos predmet vpoklica je Audi A4 z letnico 2004.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Exit mobile version