Site icon CarAndUser.com

Volkswagen ID. GTI: koncept električne prihodnosti GTI-jev

Volkswagen pospešuje svojo električno ofenzivo, saj namerava do leta 2027 predstaviti enajst novih popolnoma električnih modelov. S to potezo bo največji evropski avtomobilski proizvajalec ponudil najširšo paleto električnih vozil med vsemi avtomobilskimi proizvajalci. Prihajajoča električna ponudba bo zajemala različne segmente, od cenovno dostopnih kompaktnih avtomobilov s ceno pod mejo 25 tisočakov, do družinsko usmerjenih vozil.

Ena od posebnosti te električne preobrazbe je uvedba športnih različic GTI v popolnoma električni družini ID. ID. GTI koncept, predstavljen na sejmu IAA Mobility v Münchnu prikazuje, kako namerava Volkswagen ikonično oznako GTI preoblikovati za električno dobo. Novo konceptno vozilo ohranja bistvo modelov GTI –  športno dinamiko, ikonično podobo, napredno tehnologijo in dostopno ceno.

GTI Concept temelji na zasnovi kompaktnega cenovno dostopnega modela ID.2all in ni le razstavni avtomobil, temveč je potrjen za proizvodnjo. Za pogon električnega GTI-ja skrbi dinamični elektromotor, ki s takojšnjim zagotavljanjem moči in navora, spominja na tradicionalni model s turbo motorjem. Vgrajena je tudi elektronsko krmiljena zapora diferenciala na sprednji osi za izboljšanje oprijema in nadzora, podobno kot pri sedanji generaciji modela Golf GTI. GTI Concept odlikuje napreden sistem nadzora vožnje, ki združuje krmiljenje pogonskega sklopa z vozno dinamiko in ponuja širok nabor voznih profilov. GTI Experience Control na sredinski konzoli vozniku omogoča prilagajanje pogonskega sistema, krmiljenja in celo zvočne izkušnje, spominjajoč na pretekle bencinske sorodnike.

Zunanja oblika ohranja tradicijo s kompaktnim, a mogočnim profilom, velikimi kolesi in značilnimi rdečimi poudarki na mreži maske. Stebriček C in ravna rama oken prispevata k športnemu videzu, razširjeni kolesni loki in edinstvena 20-palčna platišča pa mu dajejo prepoznaven značaj. V notranjost se ID. GTI Concept poklanja originalnem modelu GTI s trikrakim volanom, zračno blazino za blaženje majhnih udarcev in večfunkcijskim upravljalnikom s podobo znamenite žogice za golf. Digitalni zasloni ponujajo različne videze kokpita, vključno z načinom vintage, ki ponovno spominja na klasične GTI-je. Pred voznikom se na steklo projicirajo vse nujne informacije, v programu GTI pa se ozadje spremeni v temperamentno rdečo barvo.

Informacijski sistem se ponaša z uporabniku prijaznim vmesnikom, več USB-C polnilnimi mesti in 230-voltno vtičnico. Sedeži so oblečeni v tkanino s sodobno interpretacijo karo vzorca, voznikov sedež pa je opremljen s senzorjem utripa GTI Heartbeat, ki se aktivira, ko je vozilo zaklenjeno. Kljub športnemu značaju je koncept ID. GTI ponuja praktičnost s prostorno notranjostjo za pet potnikov in velikim 490-litrskim prtljažnikom. Dodatni odlagalni prostori in prilagodljivi zadnji sedeži povečujejo njegovo vsakodnevno uporabnost, kar je nenazadnje bistvo GTI-jev skozi desetletja – zabava za volanom in vsakodnevna funkcionalnost po dostopni ceni.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Exit mobile version