Site icon CarAndUser.com

V Citroënih po novem tudi ChatGPT

Funkcija je na voljo za modele osebnih vozil C4, C4 X, C5 X, X, Berlingo in SpaceTourer ter za gospodarski vozili Berlingo Van in Jumpy v naslednjih državah: Francija, Španija, Italija, Nemčija, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Avstrija, Portugalska, Poljska, Luksemburg, Švica, Češka, Švedska, Norveška, Irska in Danska. V Sloveniji uvedbo tehnologije ChatGPT pričakujejo konec leta 2025.

S tehnologijo ChatGPT Citroën predstavlja novo generativno orodje umetne inteligence, ki omogoča še bolj tekoče in naravno prepoznavanje govora ter zagotavlja še več udobja v vozilu z digitalnim pomočnikom, ki spodbuja inteligenten in interaktiven življenjski prostor ter olajšuje vsakodnevno življenje.

Po eni strani ta funkcija izboljšuje prepoznavanje govora, ki je že na voljo v modelih znamke Citroën, saj ni le bolj podobna naravnemu jeziku, ampak tudi bolj natančna in odzivnejša. Po drugi strani ga obogati in spremeni v sopotnika, ki lahko razume in odgovarja na zapletena vprašanja ali svetuje o različnih temah (od informacij ali nasvetov s področja zgodovine, kaj početi v mestu, do receptov in še veliko več).

Izboljšano prepoznavanje vsebinsko povezanega govora je ena glavnih prednosti, ki jih prinaša ChatGPT. Po zaslugi velikega napredka na področju obdelave naravnega jezika je prepoznavanje govora natančnejše in odzivnejše, kar voznikom omogoča, da z vozilom komunicirajo na naraven in tekoč način. Vozniki lahko z glasovnimi ukazi izvajajo različne naloge, kot sta nastavitev temperature ali navigacija do cilja, ne da bi odvrnili pogled s cestišča. Omogoča pa jim še veliko več in tudi prave razgovore, v sklopu katerih lahko tehnologija kot pravi človeški pomočnik odgovarja na neskončno število področij splošnega znanja.

V maju 2024 so bila opravljena testiranja, ki so pokazala, da je novi sistem za skoraj 68 % zmanjšal število nesporazumov, ki včasih privedejo do odgovora »Nisem razumel vašega vprašanja.« Isti testi so pokazali, da je stopnja tekočnosti in interaktivnosti sistema ChatGPT povečala uporabo prepoznavanja govora za skoraj 70 %.

Stranke lahko ChatGPT uporabljajo na enak način, kot danes uporabljajo svojega govornega pomočnika. Aktivirati ga je možno na tri načine (odvisno od modela):

Primer uporabe: spremljevalec družine

Ta pomembna inovacija ponazarja Citroënovo zavezanost k integriranju tehnologij, ki ne izboljšujejo le doživetja med vožnjo, temveč tudi udobje in funkcionalnost bivanja v vozilu. ChatGPT je resnični pomočnik v vozilu, saj zna posredovati inteligentne vsebine in odgovoriti na vsa vprašanja, ki mu jih zastavijo stranke. Bodisi strokovnjak, ki išče nasvet o določeni temi, upokojenec, ki želi organizirati obisk muzeja, par, ki išče hotel ali ustrezno vino k ribi in tako naprej …

Izobraževanje in razvedrilo: Na dolgih potovanjih ChatGPT čas v avtomobilu spremeni v priložnost za učenje in razvedrilo. Predlaga izobraževalne kvize in igre, primerne za vse starosti, v katere vključi različna področja znanja, od naravoslovja do klasične literature. S to zanimivo interakcijo se potovanja spremenijo v zabavne učne urice, saj staršem zagotavlja brezskrbno vožnjo, otrokom pa zabavno intelektualno stimulacijo.

»HELLO Citroën. Mi lahko poveš, kdo je bil Leonardo da Vinci?«
»HELLO Citroën. Kdaj so živeli Vikingi?«

Vsakodnevna pomoč: ChatGPT postane neprecenljivo orodje za udobje v vozilu, ki staršem olajša vsakodnevno življenje. ChatGPT deluje kot inteligentni svetovalec, ki vam pomaga bodisi pri sestavljanju nakupovalnega seznama, iskanju najbližjega otroškega parka ali izbiri družinske restavracije na poti.

»HELLO Citroën. Ali mi lahko predlagaš najbližjo italijansko restavracijo?«
»HELLO Citroën. Ali mi lahko poiščeš trgovino, v kateri prodajajo flomastre?«

Brezskrbnost in udobje: ChatGPT pripomore k sproščenemu vzdušju in pomaga ohranjati brezskrbnost v notranjosti vozila. Predlaga lahko seznam pomirjujočih skladb za umiritev nemirnega vzdušja, pripoveduje pravljice, ki na dolgih potovanjih uspavajo otroke ali pa vas preusmeri do počivališča.

»HELLO Citroën. Mi lahko predvajaš klasično glasbo Wolfganga Amadeusa Mozarta?«
»HELLO Citroën. Mi lahko poveš pravljico o princeski in zmaju?«

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Exit mobile version