Site icon CarAndUser.com

Toyota Aygo X je tu, da reši mestne malčke

Najmanjši mestni malčki so v zadnjem času postali precej ogrožena vrsta. Majhni avtomobili prinašajo enakovredno majhen dobiček, še posebej ob vgradnji baterijskih sklopov in preoblikovanju v urbane električarje. Tukaj je pogumno vstopila Toyota, saj bo na novo zapisala zgodbo Ayga in to šestnajst let po prihodu prve generacije.

Aygo X Prologue razkazuje višjo, bolj postavno in prostornejšo preoblikovanje mestnega avtomobila. Nič presenetljivega ni njegova sorodnost z mnogimi križanci svoje generacije. Kljub popolnoma novo odkriti drznosti ostaja veliko značilnih elementov – luči in linija oken odsevata osnovno silhueto odhajajočega modela, nezmotljiv je tudi zadek s steklenimi vrat ter ukrivljeno osvetlitvijo. Nova sta tako rekoč dodatna višina in okrepljen videz. Rahel terenski videz dopolnjujejo večja kolesa, ki zagotavljajo višji položaj za volanom in s tem boljšo preglednost.

»Cilj tega projekta je bil preoblikovati A segment,« pravi Ian Cartabiano, predsednik Toyotinega evropskega oblikovalskega studia, odgovoren za avtomobil, ki bo naprodaj izključno na tej celini. V spregledanem segmentu so našli novo priložnost, med drugim so odkrili posebno prikupnost takšnih avtomobilov. Zato so ustvarili dizajn s pridihom zabave in celo nagajivosti, ki bo prebivalce urbanih okolic navdušil, posledično tudi spodbudil k vožnji izven vsakdana.

Zaenkrat ostaja Prologue zgolj nekakšen vpogled v nov oblikovalski jezik, saj informacij o pogonskih sklopih ali videzu notranjosti še ni. Pričakujemo lahko elektrifikacijo različnih oblik, kajti zasnovan bo na novi GA-B platformi, katero že uporabljata Yaris Cross in Yaris, sveže oklicani evropski avtomobil leta.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Exit mobile version