Site icon CarAndUser.com

Rezultati projekta 5G-IANA

Partnerji v projektu so na osnovi različnih scenarijev razvili odprto platformo za hitrejše uvajanje celovitih tehnoloških storitev na različnih področjih avtomobilske industrije, mobilnosti in cestne infrastrukture. Te bodo prispevale k večji varnosti in pretočnosti v prometu, za njihovo delovanje pa je ključna varna povezljivost prek zmogljivih in zanesljivih omrežij 5G. Projekt 5G-IANA je del strategije Evropske unije za panevropsko uvedbo omrežja 5G kot ključnega za razvoj naprednih avtomobilskih storitev. V projektu sodeluje šestnajst partnerjev iz osmih evropskih držav, Telekom Slovenije pa je med njimi edini telekomunikacijski operater.

Cilj projekta 5G-IANA je vzpostaviti odprto eksperimentalno platformo 5G za hiter in učinkovit razvoj storitev vezanih na avtonomno vožnjo in komunikacijo naprav v vozilih. S tem se bo pospešil razvoj programske opreme, ki je potrebna za delovanje vozil prihodnosti za večjo varnost in pretočnost v prometu. Eksperimentalna platforma 5G je namenjena predvsem manjšim in srednje velikim podjetjem, ki bodo s platformo dobila priložnost za razvoj, vzpostavitev in preizkušanje novih inovativnih storitev. V Telekomu Slovenije so pri tem zagotovili ustrezno 5G-infrastrukturo, ki je namenjena preizkusu omenjene platforme. Poleg omrežja 5G so zagotovili infrastrukturo računalniškega oblaka in ustrezno virtualizirano okolje, v katerem so partnerji lahko vzpostavljali navidezne omrežne funkcije (VNF – Virtual Network Functions). Projekt bo olajšal predvsem postopek razvoja storitev s področja umetne inteligence in stojnega učenja, ki so namenjene uporabi v avtomobilski industriji.

V testnem okolju 5G-omrežja Telekoma Slovenije in testnem okolju podjetja Nokia v Nemčiji je bilo predstavljenih več primerov uporabe, ki vključujejo različne scenarije, in sicer daljinsko krmiljenje vozila, usklajevanje manevrov za avtonomno vožnjo, virtualni izlet z avtobusom, zagotavljanje vsebine navidezne resničnosti (angl. Augmented Reality) za vozila, pretočnost parkirišč, zaznavanje visoko tveganih cestnih točk, nadzor stanja omrežja in spremljanje situacije pri nesrečah v čezmejnih cestnih predorih.

Ti primeri uporabe bodo podjetjem, telekomunikacijskim operaterjem in raziskovalnim organizacijam predstavljali izhodišče za hitrejši razvoj, testiranje in uvajanje lastnih rešitev. Za lažjo komercializacijo novih storitev je bila v okviru projekta opravljena tudi analiza koristi, ki bo podlaga za opredelitev komercialnih modelov, namenjenih uvajanju storitev, ki temeljijo na tehnologiji 5G. S tem bo v prihodnje omogočen hitrejši razvoj rešitev na področju varnosti vozil in s tem udeležencev v prometu.

Rudi Leskovec
foto: Telekom Slovenije

Exit mobile version