Site icon CarAndUser.com

Renault Embléme rešuje problematiko visokih izpustov ogljikovega dioksida

Konceptni Renault Emblème predstavlja pomemben korak k cilju francoskega proizvajalca za dekarbonizacijo mobilnosti. Zasnova vozila v primerjavi s sedanjimi modeli v celotnem življenjskem ciklu za 90 odstotkov zmanjša emisije ekvivalenta ogljikovega dioksida, pri čemer naj bi bil ciljni izpust ogljika le 5 ton. Razvoj tega vozila je skladen z zavezo skupine Renault, da do leta 2040 na stari celini in globalno do leta 2050 doseže ničelne neto emisije ogljika.

Emblème je družinski shooting brake, ki združuje praktičnost kombilimuzine z elegantnostjo kupeja. Z dolžino 4,8 metra je optimiziran za aerodinamično učinkovitost in pooseblja zasnovo, katere namen je čim bolj zmanjšati vpliv na okolje. Osrednji del okolju prijaznega poslanstva modela Emblème je inovativni dvojni pogonski sklop, ki združuje bateriji s kapaciteto 40 kWh za vsakodnevno vožnjo in sistem vodikovih gorivnih celic za daljša potovanja. Premore arhitekturo pogona na zadnji kolesi z elektromotorjem, ki ne potrebuje redkih materialov. Z vodikovo gorivno celico, ki zagotavlja energijo za daljša potovanja, lahko vozilo prevozi do 1.000 kilometrov brez vmesnega polnjenja, sicer polnjenje vodikovega rezervoarja traja manj kot pet minut.

Pomemben del projekta Emblème je osredotočenost na dekarbonizacijo vseh stopenj življenjskega cikla vozila, od proizvodnje do odlaganja. Renault je izvedel strategijo uporabe recikliranih in nizkoogljičnih materialov pri izdelavi, ter v proizvodnem procesu uporabil obnovljive vire energije. Deli so zasnovani za ponovno uporabo ali reciklažo, kar zagotavlja minimalen okoljski odtis. Na področju oblikovanja se združujeta učinkovitost in trajnost. Elegantna in aerodinamična oblika, razvita v sodelovanju z ekipo BWT Alpine F1 Team, se ponaša z nizkim koeficientom zračnega upora 0,25 Cd, kar so dosegli z uporabo naprednih simulacijskih orodij in tehnologije digitalnega dvojčka. Elementi, kot so skriti brisalci vetrobranskega stekla in potopne kljuke, prispevajo k poenostavljeni zasnovi, medtem ko aktivna aerodinamika zmanjšuje upor med delovanjem.

Embléme bo predstavljen na letošnjem pariškem avtomobilskem salonu, kar pomeni pomemben mejnik na Renaultovi nenehni poti k trajnosti. Prav tako gre za platformo, na kateri bo podjetje Ampere, predstavilo nove tehnologije, ki prispevajo k cilju nizkoogljične mobilnosti. Renault je pri razvoju Emblème sodeloval z več kot 20 partnerji in oblikoval horizontalni inovacijski pristop, ki je omogočil integracijo različnih tehnologij za zmanjšanje emisij. Analiza življenjskega cikla (LCA) je bila uporabljena za količinsko opredelitev okoljskih vplivov vozila Emblème od nastanka do konca življenja. Renaultova metodologija upošteva vse vidike življenjske dobe vozila, od pridobivanja surovin in proizvodnje do uporabe, vzdrževanja ter recikliranja. Končni izdelek postavlja nove standarde trajnosti v avtomobilskem svetu in krepi vlogo Renaulta kot ključnega igralca pri prehodu v bolj zeleno prihodnost.

Žiga Kolman
foto: Renault

Exit mobile version