Site icon CarAndUser.com

Prihaja Manhartov M5 s kar 800 konji

Ni še minilo veliko časa, odkar se je predstavila najnovejša generacija super limuzine BMW M5, tokrat tudi v karavanski obliki Touring, in pri legendarnem predelovalcu Manhart že pripravljajo zmogljivejši tretma za bliskovitega bavarca. Generacija G90 se je prvič pojavila konec junija, sredi avgusta pa je po 14 letih premora sledila različica Touring.

Po pričakovanjih sta nova modela sprožila val navdušenja in nekaj razočaranja. Ljubitelje ponovno razveseljuje uporaba mogočnega 4,4-litrskega V8 motorja, okoljsko ozaveščene pa bo potolažil dodatek hibridnega sistema, čeprav pri M5 slednji bolj kot ne, služi za dvig moči. Novi M5 je zaradi takšnega pogonskega sklopa precej močnejši od predhodnika, a hkrati tudi precej obilnejši, saj je masa zrasla na kar 2,5 tone.

Ker je pri hibridnem vozilu težko zmanjšati maso, je za doseg večje zmogljivosti le ena rešitev in to je povečanje sistemske moči, česar se zavedajo tudi pri Manhartu. Začeli so s snovanjem novega paketa nadgradnje MH5 800E, ki bo, tako kot že ime nakazuje, moč povzdignil na 800 KM. Poleg povečanja moči načrtujejo še dodatne tehnične spremembe, kot je novi sistem vzmetenja, ki bo izboljšal okretnost in znižal oddalenost od tal, kar bo omogočilo optimalno namestitev značilnih platišč Concave One, oderih v svilnato mat črno barvo z zlatim okrasom. V razvoju je tudi karoserijski komplet, ki vključuje obrobo sprednjega odbijača, stranska krilca, difuzor, zadnji spojler in karbonsko masko. Oblikovanje bo tradicionalni dopolnjeno s kompletom nalepk v črni in zlati barvi, kar še dodatno poudari agresivno obliko novega M5.

Žiga Kolman
foto: Manhart

Exit mobile version