Site icon CarAndUser.com

Povsem nov: Subaru Outback

Že res, da Subaru v Sloveniji nima enotnega zastopnika, vseeno pa se je »japonsko ozvezdje« s svojimi modeli nedvomno zapisalo v srca avtomobilskih avanturistov. In nova generacija Outbacka poudarja prav to – pojdite tja, kamor vas vodi ljubezen. Zavidljivo sposoben pogon z legendarnim bencinskim bokser agregatom in simetričnim 4×4 na čelu, robustna izdelava ter sodobna digitalna ter varnostno-asistenčna tehnologija. Če dodamo še možnost vleke 2.000 kg težkega tovora je opis skoraj kičast. To je novi Subaru Outback, ki se je po letu dni vendarle znašel tudi na evropskih tleh.

Na kratko:

– 2.5-litrski atmosferski bencinski agregat s 169 KM in 252 Nm navora.
– Simetrični štirikolesni pogon serijsko.
– Na voljo le z Lineartronic CVT samodejnim menjalnikom.
– Opremljenost odvisna od tržišča, v Evropi med tremi do petimi različicami.
– Varnostno in tehnološko dovršen z novo generacijo multimedijskega vmesnika na osrednjem 11,6-palčnem Full HD zaslonu.
– Oddaljenost od tal znaša 213 mm, vlečna zmogljivost do 2.000 kg.
– V salonih s koncem maja, začetna cena tik nad 40 tisočaki.

Pisalo se je leto 1995, ko je Subaru premierno predstavil povsem novega Outbacka, nekakšnega križanca na osnovi takrat precej popularnega karavanskega Legacya. Prav Outback je tlakoval pot danes priljubljeni kombinaciji družinskega karavana in SUV-ja. Nova, že šesta generacija je pričakovano tehnološko napredna, razkošna in varnostno izpopolnjena. V osnovi prihaja v petih različicah – Trend, Active, Exclusive Cross in Platinum, na vrhu mednarodnega seznama pa se nahaja različica Onyx Edition XT. Ta ima pod motornim pokrovom nameščen prisilno polnjeni 2,4-litrski agregat z 264 KM in 376 Nm navora in je namenjena najbolj zahtevnim kupcem, vendar je na evropskih tleh ne gre pričakovati.

Na starem kontinentu imajo vse različice nameščen dva in pol litrski atmosferski agregat, čigar zmogljivost (169 KM in 252 Nm navora) se preko samodejnega Lineartronic CVT menjalnika enakovredno prenaša na vsa štiri kolesa. Japonci trdijo, da so veliko časa posvetili optimizaciji pogona, ki ga tvori 90 odstotkov popolnoma novih komponent. Vozilo je sedaj še bolj uglajeno, podvozje absorbira več vibracij in neravnin, medtem ko vodljivost in zanesljivost oprijema ne glede na vremenske pogoje nista okrnjena. Novi Outback lahko vleče tovor do najvišje mase dveh ton v kolikor ima priklopnik svoj zavorni sistem in do 750 kilogramov brez tega. Zanimiv dodatek je recimo brisalec vzvratne kamere, ki skrbi za odličen pregled okolice vozila tudi v najbolj zahtevnih pogojih.

Novi Outback bo prvi Subaru, ki je zgrajen da vzdrži poškodbe pri trku v skladu z novim sistemom testiranja Mobile Progressive Deformable Barrier (MPDB). Vozilo bo ne glede na opremljenost serijsko obogateno z novo generacijo EyeSight asistenčnih funkcij, med katerimi jih je 11 popolnoma novih oziroma korenito posodobljenih. Zanimiv je recimo sistem za obrazno prepoznavo voznika, ki samodejno prilagodi položaj voznikovega sedeža, položaj stranskih ogledal in nastavitve klimatizacije.

Več ob predstavitvi različic dostopnih slovenskim kupcem, po zgledu iz Nemčije pa pričakujte začetno ceno vsaj 40 tisočakov za Trend različico in pet tisočakov več za najbolj plemenito Platinum. V Evropi tako pozdravljamo nekoliko okrnjeno različico, medtem ko recimo Američani v njej že leto dni veselo raziskujejo naravne lepote lastnega kontinenta, zato je tudi predstavitveni video dobil nekoliko brade. Pa kljub temu ni nič manj zanimiv …

Blaž Likovič
foto: Subaru

Exit mobile version