Site icon CarAndUser.com

Porsche 911 GT3 je postal še boljši

Ko Porsche predstavi novi ali močno posodobljeni model GT3, je razlogov za veselje mnogo, saj ta športnik predstavlja nekakšen sveti gral nemškega proizvajalca. 911 z oznako GT3 je luč sveta prvič ugledal leta 1999 in kot paradni konj nemudoma postal hit, ki je normalnim smrtnikom ponudil okus dirkalnika, v vsakodnevno uporabnem paketu.

Ob praznovanju 25. Obletnice je Porsche predstavil dve posodobljeni različici 911 GT3. Eno z velikim zadnjim krilcem za redne obiskovalce dirkališč in drugo v elegantnejši preobleki za užitke na vijugastih cestah. Tokrat so prvič razkrili obe različici hkrati. Prenivljenega GT3 je mogoče dodatno prilagoditi s paketoma Weissach in Leichtbau, ki ponujata prilagojene možnosti za različne profile voznikov.

Posodoboljena serija GT3 ohranja svoj značilen 4-litrski atmosferski bokserski motor, ki proizvede 375 kW (510 KM) in 450 Nm navora ter se zvrti vse do 9.000 vrtljajev na minuto. Na voljo je v povezavi s sedemstopenjskim dvosklopčnim PDK ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Bliskoviti samodejni menjalnik omogoča pospešek do stotice v 3,4 sekunde, pri ročnem menjalniku traja 3,9 sekunde, je pa slednji s končno hitrostjo 313 km/h nekoliko hitrejši od 311 km/h, kolikor doseže PDK.

Porsche se še naprej osredotoča na lahkotno zasnovo za povečanje okretnosti z novimi aluminijastimi platišči, ki zmanjšujejo neodporno maso za 1,5 kilograma. Za še večji prihranek mase so v paketih Weissach in Leichtbau na voljo magnezijeva platišča premera 20 palcev spredaj 21 zadaj, ki zmanjšajo maso za dodatnih 9 kilogramov. K celotni shijševalni kuri pripomore tudi litij-ionska baterija, saj končna masa vozila znaša 1.420 kilogramov.

Aerodinamika novega modela GT3 je natančno prilagojena, saj obe različici premoreta preoblikovan sprednji in zadnji del, namenjen optimizaciji pretoka zraka ter povečanju potiska k tlom. Elementi, kot so preoblikovan sprednji usmerjevalec zraka, spodnji del odbijača in spremenjena rebra podvozja, izboljšujejo zmogljivost pri visokih hitrostih. Različica z zadnjim krilcem ima večjega v primerjavi s predhodnikom, paket Touring pa ga nadomesti s poenovstavljeno linijo in zložljivim krilcem. V notranjosti GT3 s paketom Touring ponuja luksuzne dodatke, kot je usnjeno oblazinjenje. Prvič je ponujena konfiguracija z zadnjima sedežem, zaradi česar je GT3 še bolj praktičen kot kdarkoli prej. Po besedah ambasadorja znamke Porsche, Walterja Röhrla bodo vozniki opazili krajše prestavno razmerje in izboljšano natančnost krmiljenja, zlasti na ovinkastih podeželskih cestah.

Na tehničnem področju novi 911 GT3 ponuja inovativne funkcije, kot je digitalna instrumentna plošča z načinom Track Screen, ki prikazuje bistvene podatke, kot sta tlak v pnevmatikah in raven olja. Kokpit temelji na trenutnih modelih 911, vendar ohranja vrtljivo stikalo za vžig za občutek povezanosti z motošportom. Paketa Weissach in Clubsport dodajata še varnostno kletko in sedeže ter  komponente iz lahkih vlaken CFRP. Kot dopolnitev avtomobila je oddelek Design za lastnike GT3 izdelal ekskluzivni kronograf z oblikovnimi elementi, ki odražajo zmogljivost in estetiko vozila, kot sta ohišje iz titana ter  številčnica po navdihu instrumentne plošče avtomobila.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Exit mobile version