Site icon CarAndUser.com

Po Continentalu tudi novi hibridni Flying Spur

Bentley je razkril četrto generacijo prestižne limuzine Flying Spur, ki predstavlja pomemben premik v ponudbi britanske znamke, saj začetno različico Speed poganja najnovejši hibridni sistem Ultra Performance Hybrid, s katerim izpolnjujejo višje okoljske standarde. S svojimi kompetencami prav tako postavlja viske meje med superšportnimi limuzinami.

Pogonski sklop, ki je bil predstavljen že pod pokrovom novega Continetal GT, združuje 4-litrski bencinski V8 z dvema turbopolnilnikom s 600 KM in elektromotor s 190 KM, skupaj zagotavljata 782 KM ter 1.000 Nm navora. Zajetna moč udobni limuzini omogoča, da se do stotice požene v samo 3,3 sekunde, kar je pol sekunde hitreje od predhodnika z W12 motorjem. Hibridni sistem prinaša tudi večjo prijaznost do okolja, saj so emisije ogljikovega dioksida v primerjavi z dosedanjim modelom Flying Spur Speed manjše za 90 odstotkov, električna plat pa prav tako omogoča do 76 kilometrov vožnje brez emisij. Da bo vožnja v urbanih okoljih povsem neslišna, skrbi baterija s kapaciteto 25,9 kWh, katero lahko s pomočjo 11-kilovatnega izmeničnega toka napolnimo v malo manj kot treh urah.

Medtem ko zunanjost ohranja značilno mišičasto in hkrati elegantno obliko prejšnjega modela, so bili pod površjem doseženi pomembni tehnološki napredki. Pogonski sklop sestavljajo nova električna arhitektura in izboljšan osemstopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Bentley je izboljšal zmogljivost na vseh področjih, vse od povečane močji, večjega navora do gladkega preklopa med električnim sistemom in klasičnim pogonom. Podvozje je opremljeno s sistemi Dynamic Ride, štirikolesnim krmiljenjem, elektronsko nadzorovanim diferencialom z omejenim zdrsom in napredno programsko opremo ESC. Sklop sistemov v kombinaciji z novimi dvoventilnimi blažilniki omogoča, da avtomobil uravnoteži udobje in športnost glede na izbrani način vožnje – Comfort, Bentley ali Sport. Razporeditev mase avtomobila prav tako izboljšuje stabilnost, aktivni vektoring navora pa zagotavlja natančno vodljivost v vseh razmerah.

V notranjosti Flying Spur ohranja status vrhunskega razkošja s svežimi možnostmi prešitja, razširjenim diamantno vezenim usnjem in naprednimi wellness funkcijami, kot sta inteligentna ionizacija zraka in samodejna prilagoditev drže. Infozabavni sistem z 12,3-palčnim vrtljivim zaslonim in povezljivost sta izboljšana z aplikacijo My Bentley App Studio, ki omogoča dostop do različnih aplikacij, vključno z glasbo, navigacijo in parkirnimi storitvami. Sistem zdaj podpira brezžično povezovanje s storitvama Apple CarPlay in Android Auto, da bo vožnja udobnejša ter bolj varna, pa poskrbi inteligentni vozni pomočnik.

Kupci lahko svojega izbranega Flying Spur izdatno prilagodijo s kar 101 karoserijskimi barvami in več kot 700 kombinacijami usnjenega oblazinjenja, skupaj z različnimi lesnimi in tehničnimi zaključnimi okraski. Avtomobil ponuja tudi tri vrhunske avdio sisteme, med katerimi isztopa z izdelek podjetja Naim z 2.200 W in 19 zvočniki. Ob premiernem razkritju je Bentley sodeloval z legendarnimi dirkači, kot sta Damon Hill in vzhajajoča zvezda Formule 1, Lia Block, ki sta predstavila zmogljivosti modela Flying Spur na dirkalni stezi in tako potrdila njegovo skoraj superšportno sposobnost v segmentu velikih prestižnih limuzin.

Žiga Kolman
foto: Bentley

Exit mobile version