Site icon CarAndUser.com

Nova Ginetta Akula: čistokrvni GT dirkalnik za na cesto

Britanski proizvajalec športnih avtomobilov Ginetta, se predstavlja z novim superšportnikom Akula. Maloserijski model, ki temelji na konceptu iz leta 2019, zaznamuje pomemben trenutek v 66-letni zgodovini podjetja. Z 20 načrtovanimi enotami obeležuje 20. obletnico odkar je podjetja v lasti Dr. Lawrencea Tomlinsona, ki je leta 2006 zmagal v razredu GT2 na dirki v Le Mansu in aktivno sodeloval pri razvoju modela Akula.

Akula v veliki meri črpa iz Ginettinih bogatih izkušenj v motošportu, zlasti v serijah GT. Kupe s sredinsko nameščenim motorjem in pogonom zadaj združuje dirkaško tehniko z uporabnostjo na cesti, prav tako pa zraven dodaja umetnost ročne izdelave.

Akulino oblikovanje črpa navdih pri dirkalnih avtomobilih, kot je G61-LT-P1, in je precej agresivno ter aerodinamično učinkovito. Ima karbonski monokok s karbonskim sprednjim in zadnjim podokvirjem, ki zagotavljata trdnost in lahkotnost. Ginettina jeklena varnostna kletka zagotavlja dodatno togost, aerodinamični paket, ki prinaša ravno dno iz ogljikovih vlaken, zadnje krilo in difuzor, pa izboljša stabilnost in hitrost v zavojih.

Za pogon je zadolžen mogočen 6,4-litrski atmosferski V8, ki ustvari 600 KM in 670 Nm navora ter omogoča pospešek do stotice v samo 2,9 sekunde, medtem ko najvišja hitrost presega 290 km/h. Motor je povezan s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim dvosklopčnim menjalnikom, ki prenaša moč na zadnji kolesi prek diferenciala z delno zaporo. Za vrhunsko zavorno zmogljivost je Akula serijsko opremljena z jeklenimi hlajenjmj zavornimi diski, kot del paketa Race Pack pa so na voljo tudi karbon-keramične zavore. Nizka masa 1.190 kilogramov in sredinska postavitev motorja zagotavljata optimalno vodljivost. S postavitvijo motorja za prednjo osjo so inženirji dosegli popolno porazdelitev mase v razmerju 50 : 50.

V notranjosti se prepletata dirkaška praktičnost in udobje grand rourerja. Sedeži iz ogljikovih vlaken so oblikovani po meri vsakega voznika, medtem ko elektronsko nastavljiv volanski drog in stopalke zagotavljajo popoln položaj za vožnjo. Avtomobil vključuje tudi sodobne funkcije, kot so infozabavni sistem z zaslonom na dotik, popolni integracijo Applovega sistema iOS, brezžično polnjenje telefona in ogrevano sprednje vetrobransko steklo. Kljub dirkališkim kompetencam Akula ohranja praktičnost s 100-litrskim rezervoarjem za gorivo, ki omogoča 450 kilometrov dosega, in prostornim 473-litrskim prtljažnikom. Navdušenci nad Ginettino najnovejšo mojstrovino bodo morali zanjo plačati najmanj 325 tisoč evrov, brez upoštevanega davka.

Žiga Kolman
foto: Ginetta

Exit mobile version