Site icon CarAndUser.com

McMurtry Spéirling nenačrtovano postavil rekord Lagune Sece

McMurtry Automotive je 17. avgusta na legendarni ameriški stezi Laguna Seca predstavilo dva modela bliskovitega hiperšportnika Spéirling, potem ko sta prejšnji konec tedna zmagala na dirki Corkscrew Hillclimb. S to predstavitvijo so obeležili več kot 50 let, odkar je na stezi tekmoval prvotni ventilatorski avtomobil Chaparral 2J. Dogodek je vključeval 10-minutno vožnjo za prikaz zmogljivosti in dostopnosti neprofesionalnim voznikom.

Modri primerek Spéirling Pure VP1 je vozil Philip Kadoorie, ki je med dogodkom Monterey Motorsport Reunion prevozil sedem krogov. Pri tej predstavitveni vožnji je najhitrejši krog znašal 1:18,413, s čimer je postavil nov absolutni rekord za električna vozila na 3,6-kilometrski stezi. Presenetljivo je, da so bili vsi njegovi leteči krogi hitrejši od prejšnjega rekorda, ki je znašal 1:26,7 in ga je postavil prirejeni Tesla Model S Plaid. Filipov krog je bil tudi za 6,3 sekunde hitrejši od serijskega rekorda v lasti hiperšportnika Czinger 21C, čeprav je Spéirling deloval v načinu s polovično zmanjšano močjo in potisno silo.

Cilj predstavitve je bil poudariti sposobnost vozila za dosledno delovanje v daljših časovnih obdobjih in ne v posameznih kvalifikacijskih krogih. Uspešnost avtomobila v rokah amaterskega voznika dokazuje njegovo dostopnost za vse avtomobilske navdušence. Sodeloval je tudi direktor podjetja McMurtry Thomas Yates, ki je med sejo vozil rekordni srebrni primerek. Napredni ventilatorski sistem Spéirlinga ustvarja do 4.400 kilogramov pritiska v mirovanju, kar omogoča izjemno dinamično zmogljivost. Z uporabo Molicelovih baterijskih celic P50B lahko različica prirejena za stranke vozi s hitrostjo dirkalnika razreda GT3 do 20 minut, preden potrebuje 20-minutno polnjenje.

Pomebna predstavitev odpira pot strankam znamke McMurtry, da se preizkusijo na raznih dirkališčih in gorskih preizkušnjah. Philip je izrazil navdušenje nad tem, da se bo v prihodnosti vrnil v Laguno Seca in poskušal odpeljati še hitrejše kroge z višjimi nastavitvami moči. Testne vožnje se bodo nadaljevali na dirkališču Lime Rock Park.

Žiga Kolman
foto: McMurtry

Exit mobile version