Site icon CarAndUser.com

Lotus Theory 1: futuristične smernice znamnite britanske znamke športnih avtomobilov

Lotus je avtomobilistično sceni presenetil z novin konceptom Theory 1, ki predstavlja prihodnost inteligentnih zmogljivih vozil. Gre za ključni del Lotusove teorije, novega oblikovalskega manifesta, ki temelji na treh temeljnih načelih: digitalni, naravno in analogno (DNA). Udarna načela zaznamujejo poglobljeno in inteligentno vozno izkušnjo, oblikovanje in nenehen inženirski napredek.

Theory 1 zbrana načela združuje z vrhunskimi oblikovalskimi inovacijami in tehnologijami ter si prizadeva zagotoviti neprimerljivo vozniško izkušnjo. Osredotoča se na voznika in se prilagaja njegovim potrebam. Pri Lotusu pravijo, da Theory 1 premika meje visokotmogljivih vozil, saj brez kompromisov združuje digitalne in analogne funkcije ter se osredotoča na čustva, funkcionalnost in povezljivost.

Pomembna inovacija je sistem Lotusweat, ki je zasnovan za izboljšanje vozniške izkušnje s prilagojeno interakcijo z avtomobilom. Sistem zajema robotiziran tekstilni material z napihljivimi stroki, vgrajenimi v sedeže in volan, ki v realnem času zagotavljajo haptične povratne informacije. Sistem ima tudi pet prilagodljivih načinov vožnje – Range, Tour, Sport, Individual in Track.

Notranjost krasijo tudi 3D-natisnjena mrežasta struktura za lahke naslone za glavo, binauralni avdio sistem za personalizirane zvočne pokrajine ter visokotehnološki sistem osvetlitve in senzorične komunikacije. Tehniloška linija po navdihu legendarnega Esprit, združuje napredne senzorje in prikazovalnike v enoten sistem, kar povečuje varnost in uporabniško izkušnjo. Na krovu so tudi 360-stopinjski sklop senzorjev, LiDAR radar in številne kamere, vse skupaj pa poganja platforma Nvidia Drive.

Lotusova filozofija oblikovanja koncepta Theory 1 stremi k minimalizmu, saj uporablja le deset materialov za spodbujanje trajnosti brez ogrožanja vzdržljivosti. Inovacije, kot so reciklirana ogljikova vlakna in steklo, titan in napredni tekstil, kažejo Lotusovo zavezanost trajnostni prihodnosti. Aerodinamična zasnova se poklanja dirkaški dediščini britanske znamke in vključuje napredne hladilne sisteme, aktivno zadnje krilo ter difuzor pod karoserijo za povečanje stabilnosti. Edinstvena razporeditev sedežev postavlja voznika na sredino za boljšo vidljivost in nadzor na cesti, nizko težišče avtomobila in napredni sistemi vzmetenja pa zagotavljajo izjemno vodljivost.

Žiga Kolman
foto: Lotus

Exit mobile version