Site icon CarAndUser.com

Kdaj je račun za popravilo enostavno previsok za nadaljnje druženje?

Pri avtomobilski raziskovalni agenciji CarGurus so opravili precej zanimivo študijo »ločitve« od vašega jeklenega konjička. Iskali so namreč tiste mejnike, ki lastnike pripeljejo do roba (tudi živčnega zloma), da se le-ti odločijo znebiti svojega vozila.

Nič ne bomo ovinkarili. Več kot tisoč vprašanih je razkrilo statistiko v kateri se želi svojega avtomobila znebiti v primeru, ko je čas popravila daljši kot 10 dni ali pa je znesek nepričakovanega popravila višji od 772 funtov, kar po današnjem tečaju znaša slabih 920 evrov. Pri tem bi v povprečju za nakup novejšega vozila porabili dobrih 17 evrskih tisočakov, se pravi kar 1.752 odstotkov več kot za popravilo obstoječega avtomobila.

Zanesljivost (57 %) in stroški (45 %) so glavni razlogi, zaradi katerih vprašani vozniki pravijo, da bi želeli zamenjati svoj stari avtomobil. Nadaljnji razlogi vključujejo pomisleke glede varnosti (20 %), možnost, da si privoščijo boljši oziroma novejši avtomobil (20 %), medtem ko peterico najvišje uvrščenih razlogov zaključuje neprimerna velikost vozila (12 %).

Snovalci študije so lastnike vozil povprašali tudi po njihovem mnenju glede zanesljivosti avtomobilskih znamk, in med deseterico najmanj kvarljivih so se znašli:

  1. Toyota
  2. Volkswagen
  3. Ford
  4. Honda
  5. Volvo
  6. BMW
  7. Audi
  8. Mercedes-Benz
  9. Nissan
  10. Hyundai

Nas v uredništvu Car & User pa zanima predvsem vaše mnenje in vaša »točka preloma«, ko bi stroški popravila narastli na vrednost, ki je enostavno ne morete prebaviti.

S tem se zgodba še ne zaključi, saj so po opravljeni anketi snovalci študije raziskali tamkajšnje tržišče, ki je precej podobno našemu, in poiskali vozila različnih segmentov, katerih vrednost ne presega uvodoma omenjenih 17.000 evrov. Rezultati so naslednji:

Najboljši mestni avtomobil: Suzuki Ignis

Najbolj vsestranski: Hyundai i20

Najboljše za družine: Toyota Rav 4

Najboljše za velike družine: Kia Carens

Najboljše za zabavo: Suzuki Swift Sport

Najboljši električni avtomobil: MG5 EV

Najboljše za luksuz: Lexus IS

Najboljše za velike tovore: Kia Ceed SW

Najboljše glede na vrednost: Hyundai i30 Wagon

Najboljše za vaš stil: Toyota C-HR

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Exit mobile version