Site icon CarAndUser.com

Enyaq je postal trajnostni dirkalnik

Škoda Motorsport razkriva popolnoma električni konceptni dirkalbik Enyaq RS Race, ki prikazuje zavezanost znamke k inovacijam, trajnosti in dirkaški zapuščini. Dirkaški Enyaq temelji na serijskemu Coupé RS, in se ponaša s pomembnim napredkom pri uporabi materialov in izdelavi. Enyaq RS Race je pilotni projekt, katerega cilj je vključiti najsodobnejše tehnologije in okolju prijazne materiale v prihodnje serijske modele ter poudariti trajnostni razvoj motošporta.

Eden glavnih poudarkov modela Enyaq RS Race je zmanjšana masa, ki je bila dosežena z obsežno uporabo biokompozitnih materialov. Deli razviti v sodelovanju s podjetjem Bcomp, vsebujejo lanena vlakna, ki zagotavljajo enako togost kot ogljikova, hkrati pa so lažja in okolju prijaznejša. Biokompoziti so uporabljeni v karoseriji, kot so odbijači, blatniki, streha in zadnje krilo, ter v notranjih sestavnih delih, od armaturne do vratnih plošč. Uporaba trajnostnega materiala je zmanjšala maso avtomobila za 316 kilogramov v primerjavi s serijskim modelom, kar prispeva k večji zmogljivosti in izkoristku goriva. K zmanjšanju mase poskrbi tudi uporaba polikarbonatnih oken in zamenjava standardne panoramske strehe s ploščo iz biokompozita.

Škoda je model Enyaq RS Race zasnovala tako, da ustreza vozni dinamiki uspešne Fabie RS Rally2. Šasija avtomobila je širša in nižja od serijske, s spremenjenimi blažilniki, vzmetmi in odbijači za boljšo stabilnost ter aerodinamiko. Aerodinamični paket prinaša veliko zadnje krilce, optimizirano streho in preoblikovan hladilni sistem. Ti elementi povečujejo potisk k tlom in zmanjšujejo turbulenco ter izboljšujejo vozne lastnosti pri visokih hitrostih.

Področje varnosti v Enyaqu RS Race krepijo standardne relijaške rešitve, kot so varnostna kletka iz krom-molibdenovega jekla, dirkaški sedeži Atech s šesttočkovnimi varnostnimi pasovi in samodejni gasilni sistem. Poleg tega vizualni elementi, kot je zatemnjena osvetlitev, skupaj s preoblikovano masko odlikujejo videz koncepta. Avtomobil ohranja enak električni pogonski sklop kot Enyaq Coupé RS, z dvema motorjema s skupno močjo 250 kW in baterijo s kapaciteti 82 kWh. Zaradi manjše mase pa dirkalni Enyaq do stotice požene v manj kot petih sekundah in doseže največjo hitrost 180 km/h.

V notranjosti se Enyaq RS Race zgleduje po Fabii RS Rally2, saj ima nov dirkaški volan, spremenjen informacijsko-zabavni sistem in novo nadzorno ploščo. Edinstvena značilnost je vrhunski zvočni sistem Havas, ki okrepi zvočno izkušnjo motošporta in med vožnjo poskrbi za vznemirljivo glasbeno spremljavo.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Exit mobile version