Site icon CarAndUser.com

Električni koncept Alpine A110 E-ternité napoveduje prihodnost znamke

Tako kot večina avtomobilskih znamk, se tudi francoski Alpine spogleduje z električno prihodnostjo, saj je malo podjetje pod Renaultovim okriljem predstavilo svoj prvi povsem električen model. Na osnovi kompaktnega športnika A110 so izdelali električen koncept E-ternité.

Luč sveta je poseben projekt ugledal na letošnji Veliki nagradi Francije, njegov prihod sovpada s 60. obletnico znamke Alpine, obenem z njim prikazujejo raziskovalno delo svojih inženirjev na področju električne energije. Pod površjem A110 E-ternité se skriva enak baterijski modul kot pri novem električnem Renaultu Megane E-Tech, a le s pretkanimi potezami jim je uspela umestitev v tesno obstoječo šasijo bencinskega A110.

Čeprav celoten baterijski sklop tehta 392 kilogramov, so s pretkanimi konstrukcijskimi tehnikami na drugih področjih odstranili dovolj nepotrebne mase, da je električni A110 v primerjavi s klasičnim pridobil zgolj 258 kilogramov. Baterija s kapaciteto 60 kWh ponuja dovolj elektronov za 420-kilometrsko pot med polnjenji.

Za pogon igrivega športnika skrbi standarden elektromotor skupine Renault, ki s 178 kW (242 KM) in 300 Nm navora žene zadnji kolesni par, za boljše koriščenje dane moči, pa so skupaj z dobaviteljem menjalnikov ustvarili dvostopenjsko dvosklopčno enoto. S tem so dosegli značilno poskočno pospeševanje do stotice v 4,5 sekundah, prav tako za električen avtomobil ponuja relativno visoko najvišjo hitrost 250 km/h.

Najopaznejša oblikovna razlika v primerjavi z običajnim A110 je odprta streha, po potrebi prekrita s karbonskima ploščama, med ostale malenkosti štejemo še spremenjen zadnji pokrov »motorja«, nekoliko drugačne luči in seveda pomanjkanje izpušnih cevi. Notranjost je večinoma prenesena, z izjemo osrednjega informativnega zaslona, ki se izpisuje na Androidni tablici, katero je mogoče enostavno odstraniti in vzeti s seboj domov.

Alpine je sicer izdelal dva primerka modela A110 E-Ternité – eden je tehnični model, drugi pa je namenjen poudarjanju novih dosežkov na področju materialov, kot je lan, – vendar podjetje še ni objavilo načrtov za serijsko proizvodnjo. Morda bo električni A110 deloval kot premostitveni model med trenutno generacijo iz leta 2017 in namenskim električnim modelom razvitim v sodelovanju z Lotusom. Slednji bo luč sveta ugledal šele leta 2025.

Žiga Kolman
foto: Alpine

Exit mobile version