Site icon CarAndUser.com

Elegantni kupjeveski Peugeot 408 tudi na elektriko

Peugeot širi ponudbo povsem električnih modelov s prihodom električne različice križanca 408, ki se predstavlja dve leti po premieri hibridnega modela. Z novim E-408 francoski levčki počasi stopajo proti popolnoma električni prihodnosti.

Tako kot hibridni 408, tudi električni E-408 združuje privlačno fastback obliko z napredno tehnologijo modularne platforme E-EMP2, poganja pa ga en elektromotor z močjo 157 kW (210 KM) in 345 Nm navora na sprednji osi. Za shranjevanje električne energije skrbi baterija z uporabno kapaciteto 58,2 kWh, ki omogoča do 453 kilometrov dosega med polnjeni. Vgradnjo večje baterije v primerjavi s sorodniki, omogoča dališa medosna razdalja 2,79 metra.

Z vidika zmogljivosti, E-408 ponuja gladko in agilno vodljivost, trije načini vožnje – normalni, športni in eko – pa vozniku omogočajo, da po potrebu uravnotežijo moč, zmogljivost ali učinkovitost. Za dodatno energetsko učinkovitost poskrbi regenerativno zaviranje z nastavljivimi stopnjami intenzivnosti. Baterijo je mogoče oslrbeti preko standardnega izmeničnega priklopa z močjo 11 kW, vozilo prav tako podpira hitro polnjenje z enosmernim tokom do 120 kW, kar omogoča polnjenje od 20 do 80 odstorkov v nekaj več kot 30 minutah.

Oblikovno ostaja E-408 eleganten in aerodinamičen, saj se ponaša s postavno držo ter ostrimi konturami karoserije, zlasti proti zadku. 19-palčna platišča Graphite, edinstven svetlobni podpis LED osvetlitve spredaj in zadnjimi lučmi s tremi kremplji, dajejo E-408 sodoben, agresiven videz. Model je na voljo v petih barvah, vključno z belo Okenite, modro Obsession in rdečo Elixir.

V notranjosti osrednjo točko zastopa i-Cockpit z ergonomskim kompaktnim volanom in prilagodljivo 10-palčno digitalno instrumentno ploščo. Osrednji 10,1-palčni zaslon na dotik vključuje sistem i-Connect, ki zagotavlja povezane storitve, navigacijo TomTom in načrtovalnik potovanj za poenostavitev polnjenja ter optimizacijo poti. E-408 podpira tudi brezžično zrcaljenje pametnega telefona in vrsto povezanih storitev prek aplikacije MyPeugeot.

Peugeotova zavezanost varnosti in tehnologiji je razvidna iz obsežnega nabora pripomočkov za vožnjo, med katerimi so prilagodljivi tempomato, zaviranje v sili, opozarjanje na zapustitev voznega pasu in nadzor mrtvega kota. Novi E-408 bo na voljo v dveh stopnjah opreme, Allure in GT, vsaka od njiju ponuja bogato zbirko funkcij, s čimer bo najnovejši član Peugeotove električne zasedbe E-408, na rastočem trgu električnih vozil držal stik s konkurenco.

Žiga Kolman
foto: Peugeot

Exit mobile version