Site icon CarAndUser.com

Dacia Bigster – samo veliko je res veliko!

Teden dni pred salonom v Parizu ni vroče le pri lokalni znamki Renault, ki kot po tekočem traku predstavlja elektrificirane retro legende, temveč tudi v Mioveni, v romunskem mestecu kjer domuje Dacia. Pri slednji so namreč pravkar razgrnili novega aduta po imenu Bigster, in kot ime pove, gre za velik voz.

Dacia z njim namreč vstopa v tako imenovan C-SUV segment, kjer smo vajeni družinskih športnih terencev. Glede videza se Bigster močno opira na že znanega Dusterja, le da je seveda znatno večji. Bigsterjeve DŠV mere znašajo 4,57 x 1,81 x 1,71 metra pri 22 centimetrih oddaljenosti od tal. Prtljažni prostor posrka kar 667 litrov – pod zadnjo polico, kar pomeni, da je prostora zares precej. Zadnja klop gosti tri sedeže in se deli v razmerju 40:20:40, celoten ambient pa naj ne bi bil le prostoren temveč tudi bogato opremljen.

Med izstopajoče elemente bi uvrstili panoramsko streho, dva 10,1-palčna digitalna zaslona, samodejno dvopodročno klimatsko napravo, električna prtljažna vrata, hlajeno sredinsko konzolo in električno nastavljiv voznikov sedež. Precej opreme, ki je do sedaj v dostopnejših Daciah pač nismo našli.

 

Resnično presenečenje pa vas čaka ob ogledu pogonskih opcij. Nasvidenje skromni agregati, v Bigsterju namreč domujejo zmogljivejši in elektrificirani sklopi. Vstopno varianto bo tvoril blagohibridni 1,2-litrski trivaljni bencinski TCe 140, ki je nekakšna nadgradnja Dusterjevega agregata TCe 130, in bo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom, vendar vselej z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Malenkost bolj pa preseneča hibridni pogon s 155 KM, ki je prvi te vrste v Renaultovi četi štirikolesnikov. Dirigentsko palico vihti štirivaljni bencinski agregat s 80 kW, katerega delovanje podpirata 2 elektromotorja in 230-voltna baterija s kapaciteto 1,4 kWh.

Sistemska moč torej znaša 114 kW, vsi trije členi pa so s pogonskimi kolesi povezani preko elektronskega menjalnika s štirimi prestavami za bencinski agregat in dvema za elektromotorja. Seveda Romuni niso pozabili na svoje eko obljube v Eco Smart programu in v Bigsterju uporabili še višji delež obnovljivih materialov, saj če-ta sedaj vsebuje skoraj 20 odstotkov reciklirane plastike. Še več informacij lahko izbrskate na slovenski Dacia spletni strani na povezavi TUKAJ, preostale neznanke pa bodo razgrnili ob odprtju pariškega salona čez manj kot teden dni.

Blaž Likovič
foto: Dacia

 

Exit mobile version