Site icon CarAndUser.com

Pred vsako vožnjo očistite sneg in led s svojega vozila

V zadnjem času je vse več prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi ledu, ki med vožnjo pada s tovornih in priklopnih vozil. Takšne situacije so zelo nevarne za vse udeležence v cestnem prometu, tako za pešce, kolesarje, kot tudi za voznike motornih vozil.

Zato policisti znova pozivajo vse voznike, še posebej voznike tovornih in priklopnih vozil, naj pred vožnjo očistijo svoja vozila in preverijo, da na njih ni snega ali ledu, ki bi se raztresal na cesto, in tako poskrbijo za večjo varnost udeležencev v cestnem prometu.

V nadaljevanju so predstavljeni priročni nasveti za varno vožnjo pozimi in v zimskih razmerah, ki so jih pripravili pri slovenski policiji.

Pravočasno preverite:

Pnevmatike

Vozilo bo pravilno in dobro opremljeno, če bomo upoštevali naslednja pravila:

Zavore in zavorna tekočina

Za varno vožnjo je nujno brezhibno delovanje zavor, zato redno preverjajmo gladino zavorne tekočine. Če se je rahlo znižala, je morda vzrok obraba zavornih oblog, če se je naglo znižala, vozilo takoj odpeljemo k mehaniku. Zavorno tekočino zamenjamo najmanj vsaki dve leti.

Luči tudi podnevi!

Uporaba luči podnevi je v Sloveniji med vožnjo z motornim vozilom obvezna, prav tako kot v mnogo evropskih državah. Večkrat preverimo, ali na avtomobilu res delujejo vse naprave za osvetljevanje ceste, označevanje vozila in dajanje svetlobnih znakov.

Druga zimska oprema

Priprava motornega vozila na zimo naj zajema tudi pregled drugih naprav in opreme vozila. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči je tu še več drugih naprav, ki jih mora uporabnik vozila občasno, pred zimo pa pravočasno in skrbno preveriti:

V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata metlica in strgalo za čiščenje stekel. Preverite tudi brisalce, saj je morda guma natrgana ali drugače poškodovana.

V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila.

Naprave za odtajevanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo.

Pred daljšo vožnjo preverite, ali imate v rezervoarju dovolj goriva. Sneg lahko preseneti tudi zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato odeja v vozilu ne bo odveč.

Rocco
foto in vir: policija.si

Exit mobile version