Site icon CarAndUser.com

AS AL 532 Cougar

Med vsakodnevna prevozna sredstva lahko štejemo avtomobile, kolesa, avtobuse … Malo manj srečnežev se je peljalo s tovornjakom, verjetno še manj z letalom, in ko beseda nanese na helikopter … No, takrat bo le peščica takšnih, ki bo uspela podoživljati občutke in vtise z ostalimi. Tokrat je naše uredništvo, v sodelovanju s Slovensko vojsko, uspelo uresničiti svoje mladostniške sanje.

Na letališču Cerklje, kjer domuje vojaško letališče Slovenske vojske, se trenutno nahajajo štirje helikopterji, ki nosijo oznako AS AL 532 Cougar. Slovenija ima trenutno v lasti štiri Pume (angleško Cougar). Dve sta luč sveta ugledali leta 2003, medtem ko sta preostali dve iz leta 2004, poleg manj let na grbi, opremljeni z vrhunskimi raznoraznimi tehničnimi napravami. Zaradi aluminijaste konstrukcije se kazalec te 18,7 metra dolge in 4,95 metra visoke gmote na tehtnici ustavi pri 4.190-ih kilogramih. Velikost Cougarja si boste lažje predstavljali, če vam omenimo, da bellov (najbolj pogosto zastopan helikopter v policijskih enotah) helikopter, postavljen ob bok Pumi, izgleda kot majhna čebela.

Poleg treh članov posadke (dva pilota in tehnik) lahko AS 532 AL prepelje 24 oseb (vojakov), ki sedijo na prečnih klopeh vzdolž potniške kabine, oziroma do 4.500 kilogramov (zunanjega) tovora. Po nekaj navodilih stevardese, pardon tehnika, smo se postrojili po sedežih, kjer seveda o sedežih in udobju iz prvega razreda ni govora, konec koncev gre za vojaški helikopter, kjer je vse podrejeno maksimalno učinkoviti izrabi. Sledil je rutinski pregled tehnika glede vseh vitalnih delov in 15,6 metra dolg rotor nas je počasi dvignil v zrak. Tisti, ki niste navajeni navpičnega vzletanja in dvigovanja do sedem metrov na sekundo, kolikor se zmore vzpenjati Cougar, se boste krčevito oprijeli soseda (to smo kakopak naredili tudi mi) in upali na najboljše. Pri samem pospeševanju se helikopter nagne z nosom močno naprej in dva motorja Turbomeca Makila 1A1 z močjo 2 x 1877 KM (skupaj 3754 KM) poskrbita, da je Novo mesto z letališča v nekaj minutah na dosegu roke.

Ravno, ko smo se nekako navadili na letenje s helikopterjem, sta pilota izvedla manevra zavoja v levo in desno stran in predvsem pri manevru, kjer je naša vrsta gledala proti drevesom, je zaradi g sile fotoaparat postal presneto težek. Po tem manevru se je zdelo vse enostavno in občutek strahu in ideja o praznjenju želodca sta izginila, tudi končna hitrost 309 km/h ni bila nič posebnega, dokler … Dokler se pilota nista odločila, da pokažeta še enega iz vrste manevrov, kar je pomenilo hitro vzpenjanje in za nekaj trenutkov spuščanje v prostem padu. Verjetno ni potrebno posebej omenjati, da smo potniki kričali kot štiriletne punčke – vlak smrti je v primerjavi z letenjem s takšnim helikopterjem in tako izurjenim pilotom zgolj barčica, ki pluje po mirnem morju. Največja višina leta, ki jo doseže Cougar, je 7.600 metrov. V svojih rezervoarjih hrani nekaj manj kot 1.500 litrov goriva, kar zadošča za dolet približno 830 kilometrov. Potrebno je omeniti, da je Cougar zelo primeren za gašenje požarov, saj uspe prenesti vrečo, napolnjeno z vodo, do 3.500 litrov, hkrati pa se dobro odreže tudi v drugih, bolj zahtevnih reševalnih nalogah.

Vsekakor je polet s helikopterjem svojevrstna dogodivščina, ki jo priporočam vsakomur, ki bo le imel najmanjšo možnost leteti, verjetno pa vas bo večina najbolj srečnih, ko boste zopet na trdnih tleh. Toda ne čudite se, ko si boste po nekaj dneh ponovno želeli izkusiti ves adrenalin, ki vam bo pognal kri po žilah. V kolikor vas je leteči stvor navdušil in bi radi zbujali zavist pri sosedih, avtomobili pa so že nekako „iz mode“, si lahko civilnega Cougarja pripeljete (lahko tudi priletite) za okoli 14 milijonov bruseljčanov. Za konec gre zahvala tudi vsem trem pripadnikom Slovenske vojske za enkratno izkušnjo!

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Exit mobile version